Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 1. Za umak od kreme od limoncella dodajte limoncello u lonac, smanjite vatru na pola, zatim dodajte vrhnje i smanjite za ⅔. Pustite da se ohladi pa spremite u hladnjak.
  • 2. Za gelato zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju dok ne postanu vrući, ali ne proključaju. Maknite s vatre. Stavite žumanjke i šećer u zdjelu i miksajte dok ne postane gusta i blijeda. Zatim dodati vruću smjesu od vrhnja uz neprekidno miješanje. Prelijte smjesu natrag u lonac pa dodajte banane. Miješajte na laganoj vatri 4-5 minuta ili dok se ne zgusne – točnije do 82°C. Maknite s vatre, dodajte limoncello i izmiksajte mikserom, procijedite i ostavite sa strane da se ohladi 4 sata.
  • 3. Ohlađenu kremu ulijte u aparat za sladoled i pridržavajte se uputa proizvođača dok se sladoled ne stegne.
  • 4. Ako nemate aparat za gelato, stavite kremu u dublji pleh u zamrzivač na 1 sat. Zatim svakih 30 minuta izvadite i izmiksajte električnom miješalicom. Ponovite ovo 3-4 puta dok gelato ne postane čvrst.
  • 5. U čašu poslužite nekoliko kuglica gelata od banane s nekoliko oraha, pa prelijte s limoncello krem umakom.

Priprema

  • 1 šalica svježeg mlijeka
  • 1 šalica limoncella
  • 2 šalice punomasnog mlijeka
  • 1 mahuna vanilije, razdvojena i ostruganih sjemenki
  • 6 žumanjaka
  • ⅔ šalice šećera u prahu
  • 2 banane, vrlo zrele (crna kožica), oguljene i grubo nasjeckane
  • ½ šalice lagano prženih oraha
  • limoncello krema:
  • 200 ml limoncella
  • 150 ml zgusnutog vrhnja

Povezani recepti

Vidi sve