Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 1. Za umak od kreme od limoncella dodajte limoncello u lonac, smanjite vatru na pola, zatim dodajte vrhnje i smanjite za ⅔. Pustite da se ohladi pa spremite u hladnjak.
- 2. Za gelato zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju dok ne postanu vrući, ali ne proključaju. Maknite s vatre. Stavite žumanjke i šećer u zdjelu i miksajte dok ne postane gusta i blijeda. Zatim dodati vruću smjesu od vrhnja uz neprekidno miješanje. Prelijte smjesu natrag u lonac pa dodajte banane. Miješajte na laganoj vatri 4-5 minuta ili dok se ne zgusne – točnije do 82°C. Maknite s vatre, dodajte limoncello i izmiksajte mikserom, procijedite i ostavite sa strane da se ohladi 4 sata.
- 3. Ohlađenu kremu ulijte u aparat za sladoled i pridržavajte se uputa proizvođača dok se sladoled ne stegne.
- 4. Ako nemate aparat za gelato, stavite kremu u dublji pleh u zamrzivač na 1 sat. Zatim svakih 30 minuta izvadite i izmiksajte električnom miješalicom. Ponovite ovo 3-4 puta dok gelato ne postane čvrst.
- 5. U čašu poslužite nekoliko kuglica gelata od banane s nekoliko oraha, pa prelijte s limoncello krem umakom.
Priprema
- 1 šalica svježeg mlijeka
- 1 šalica limoncella
- 2 šalice punomasnog mlijeka
- 1 mahuna vanilije, razdvojena i ostruganih sjemenki
- 6 žumanjaka
- ⅔ šalice šećera u prahu
- 2 banane, vrlo zrele (crna kožica), oguljene i grubo nasjeckane
- ½ šalice lagano prženih oraha
- limoncello krema:
- 200 ml limoncella
- 150 ml zgusnutog vrhnja
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recepti Luca Ciano
Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Luca Ciano
Ljubičasti njoki s rajčicom i fondutom od parmezana