Balijska cijela riba
Recept iz: Justine Schofield
Zagrijati pećnicu na 180°C.
U velikoj neljepljivoj tavi na jakoj vatri zagrijati kokosovo ulje. Dodati ljutiku, češnjak, đumbir, lišće kafir limete i curryja, limunsku travu, čili i pastu od škampa, uz stalno miješanje. Kuhati 3 do 4 minute ili dok smjesa ne zamiriši, a zatim umiješati šećer, riblji umak i sok limete. Skinuti s vatre i staviti sa strane da se ohladi. Odvojiti ¼ sambala u malom loncu i preostali sambal raspodijeliti između šupljina ribe. Osigurati riblje šupljine čačkalicama.
Dvije velike tepsije obložiti papirom za pečenje. Zagrijati preostalo ulje u velikoj neprianjajućoj tavi na jakoj vatri. Dodati ribu, jednu po jednu, kuhati otprilike 2 do 3 minute na svakoj strani dok koža ne postane zlatna i hrskava.
Staviti ribu na pripremljene pladnjeve za pečenje i prebaciti u pećnicu na 10 do 12 minuta ili dok se skroz ne skuha.
Za to vrijeme zagrijati preostali sambal na srednje jakoj vatri, zatim umiješati kokosovo mlijeko i lagano zagrijati. Procijediti umak kroz fino sito u vrč. Staviti ribu na tanjure za posluživanje, preliti umakom i po želji poslužiti prekriveno mladim lukom, korijanderom, prženim kokosom i komadićima limete.
* Prilagoditi razinu ljutine koristeći manje ili više čilija – odstranjivanje sjemenki čilija smanjit će razinu ljutine. Poslužite s kiselim ili svježim krastavcima da suzbijete ljutinu. Možda ćete trebati povećati količinu sambala, ovisno veličini ribe. Možda ćete trebati prilagoditi okus sambala s malo dodatnog ribljeg umaka, šećera ili soka limete, prema vlastitom ukusu.
Sastojci
- 2 cijele ribe barramundi ili snapper po 300—400 g, očišćene
- 1/3 šalice kokosova ulja
- 6 ljubičastih ljutika, sitno nasjeckati
- 6 češnja češnjaka, sitno nasjeckati
- 5 cm komad đumbira, sitno nasjeckati
- 5 listova kaffir limete, vrlo sitno nasjeckati
- 10 listova curryja
- 3 vlati limunske trave, samo bijeli dio, sitno nasjeckati
- 4 duga crvena čilija, bez sjemenki, tanko narezati
- 2 crvena birdseye čilija*, sitno nasjeckati
- ½ šalica kokosovih pahuljica, prepržiti, za ukrašavanje
- 1 žlica paste od škampa
- 2 žlice šećera
- 1 žlica ribljeg umaka
- sok 1 limete
- 400 ml limenka kokosova mlijeka
- za serviranje: mladi luk, tanko narezati, grančice korijandera, prepečeni kokosovi listići i komadići limete,
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom