Baklava od limuna i pistacija
Sastojci
- 300 g neslanih nasjeckanih pistacija (najlakše ih je nasjeckati u blenderu)
- 100 g sitnog kristalnog šećera
- korica 1 limuna
- 200 g rastopljenog maslaca
- 16 kora za baklavu prerezanih napola
- 200 g sitnog kristalnog šećera
- korica i sok od 1 limuna
Priprema
- 1.Zagrijte pećnicu na 160 ºC.
- 2.U zdjeli pomiješajte pistacije, sitni kristalni šećer i limunovu koricu.
- 3.Odaberite lim za pečenje koji je veličine prepolovljenih kora za baklavu. Premažite ga rastopljenim maslacem i na njega stavite prepolovljenu koru za baklavu. Premažite je maslacem, pospite smjesom od pistacija i slažite kore za baklavu na isti način dok ne iskoristite sve 32 kore za baklavu.
- 4.Oštrim nožem prerežite slojeve tijesta na kvadrate veličine zalogaja. Pecite 30-40 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskavo na vrhu.
- 5.U međuvremenu napravite sirup. U malu zdjelu stavite šećer, sok i koricu od limuna te 200 ml vode i zavrijte uz stalno miješanje kako bi se šećer što brže rastopio. Neka ta smjesa lagano vrije 7-10 minuta dok se sirup malo ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- 6.Kada je baklava pečena i vruća, stavite lim za pečenje na radnu površinu i prelijte baklavu sirupom, pazeći pritom da sirup prožima svaki komadić baklave i da se ispune sve šupljine. Ostavite da odstoji najmanje 12 sati prije konzumacije. Baklava se može držati u hermetički zatvorenom pakiranju do tjedan dana.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća