Baklava od limuna i pistacija

Sastojci

  • 300 g neslanih nasjeckanih pistacija (najlakše ih je nasjeckati u blenderu)
  • 100 g sitnog kristalnog šećera
  • korica 1 limuna
  • 200 g rastopljenog maslaca
  • 16 kora za baklavu prerezanih napola
  • 200 g sitnog kristalnog šećera
  • korica i sok od 1 limuna

Priprema

  • 1.Zagrijte pećnicu na 160 ºC.
  • 2.U zdjeli pomiješajte pistacije, sitni kristalni šećer i limunovu koricu.
  • 3.Odaberite lim za pečenje koji je veličine prepolovljenih kora za baklavu. Premažite ga rastopljenim maslacem i na njega stavite prepolovljenu koru za baklavu. Premažite je maslacem, pospite smjesom od pistacija i slažite kore za baklavu na isti način dok ne iskoristite sve 32 kore za baklavu.
  • 4.Oštrim nožem prerežite slojeve tijesta na kvadrate veličine zalogaja. Pecite 30-40 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskavo na vrhu.
  • 5.U međuvremenu napravite sirup. U malu zdjelu stavite šećer, sok i koricu od limuna te 200 ml vode i zavrijte uz stalno miješanje kako bi se šećer što brže rastopio. Neka ta smjesa lagano vrije 7-10 minuta dok se sirup malo ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  • 6.Kada je baklava pečena i vruća, stavite lim za pečenje na radnu površinu i prelijte baklavu sirupom, pazeći pritom da sirup prožima svaki komadić baklave i da se ispune sve šupljine. Ostavite da odstoji najmanje 12 sati prije konzumacije. Baklava se može držati u hermetički zatvorenom pakiranju do tjedan dana.

Povezani recepti

Vidi sve