Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • Sirup od meda
  • 150g šećera
  • 235ml vode
  • 180ml meda
  • ¼ žličice cimeta
  • Punjenje od orašastih plodova
  • 100g oraha
  • 70g blanširanih badema
  • ¾ žličice cimeta
  • ¼ žličice klinčića u prahu
  • Prstohvat soli
  • Cheesecake
  • 500g krem sira, sobne temperature
  • 150g sitnog šećera
  • Zest 1 limuna
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 jaja
  • 250g grčkog jogurta
  • 100g otopljenog maslaca
  • 10-14 filo kora
  • Velika šaka kadaif tijesta
  • 50g mrvljenih pistacija
  • 2 žličice sušenih ružinih latica
  •  Sve mora biti sobne temperature

Priprema

  • Sirup od meda
  • 1. Sve sastojke stavite u lončić srednje veličine i kuhate 25 minuta dok ne postane gusto i sirupasto. Pustite da se ohladi.
  •  Punjenje od orašastih plodova
  • 2. Pećnicu zagrijte na 160°C.
  • 3. Orašaste plodove stavite na lim za pečenje i tostirajte 5-8 minuta u pećnici. Ostavite da se ohlade, zatim ih ugrubo nasjeckajte nožem ili u procesoru za hranu. Prebacite u zdjelu i dodajte pola smjese sirupa, klinčić u prahu i cimet. Promiješajte i ostavite sa strane.
  • Cheesecake
  • 4. U velikoj zdjeli, miksajte krem sir, sitni šećer, zest limuna i vaniliju, zatim dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte grčki jogurt i ostavite sa strane.
  • 5. Pećnicu zagrijte na 160°C. Otvorite kalup od 18cm ili 20 cm, koji ima oprugu za otvaranje. Odrežite komad papira za pečenje i stavite na dno kalupa, zatim spojite oba dijela kalupa, tako da papir još uvijek viri van.
  • 6. Stavite filo kore na čistu radnu površinu i prekrijte navlaženom krpom. Uzmite jednu koru, premažite maslacem i stavite u kalup, namašćenu stranu prema dolje, malo gurnite uz rubove i neka višak filo kore visi iz kalupa prema van. Ponavljajte postupak dok dno kalupa ne bude potpuno prekriveno s 8-10 kora.
  • 7. Ulijte polovicu smjese za cheesecake u pripremljeni kalup prekriven filo korama. Žlicom ubacite punjenje od orašastih plodova. Ulijte preostalu smjesu za cheesecake i ubacite preostalu smjesu od orašastih plodova. Preklopite dijelove filo kora na cheesecake kako biste ga prekrili. Ako se smjesa cheesecaka još uvijek vidi na vrhu, Zgužvajte jednu filo koru i stavite na vrh. Premažite otopljenim maslacem i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok ne dobije zlatnu boju po vrhu.
  • 8. Pospite kadaif tijestom po vrhu i premažite maslacem. Pecite još 10-15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
  • 9. Dok je cheesecake još topao, prelijte preostalim ohlađenim sirupom i pospite drobljenim pistacijima i ružinim laticama. Ostavite da se u potpunosti ohladi u kalupu prije serviranja.

Povezani recepti

Vidi sve