Baklava Cheesecake
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- Sirup od meda
- 150g šećera
- 235ml vode
- 180ml meda
- ¼ žličice cimeta
- Punjenje od orašastih plodova
- 100g oraha
- 70g blanširanih badema
- ¾ žličice cimeta
- ¼ žličice klinčića u prahu
- Prstohvat soli
- Cheesecake
- 500g krem sira, sobne temperature
- 150g sitnog šećera
- Zest 1 limuna
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 3 jaja
- 250g grčkog jogurta
- 100g otopljenog maslaca
- 10-14 filo kora
- Velika šaka kadaif tijesta
- 50g mrvljenih pistacija
- 2 žličice sušenih ružinih latica
- Sve mora biti sobne temperature
Priprema
- Sirup od meda
- 1. Sve sastojke stavite u lončić srednje veličine i kuhate 25 minuta dok ne postane gusto i sirupasto. Pustite da se ohladi.
- Punjenje od orašastih plodova
- 2. Pećnicu zagrijte na 160°C.
- 3. Orašaste plodove stavite na lim za pečenje i tostirajte 5-8 minuta u pećnici. Ostavite da se ohlade, zatim ih ugrubo nasjeckajte nožem ili u procesoru za hranu. Prebacite u zdjelu i dodajte pola smjese sirupa, klinčić u prahu i cimet. Promiješajte i ostavite sa strane.
- Cheesecake
- 4. U velikoj zdjeli, miksajte krem sir, sitni šećer, zest limuna i vaniliju, zatim dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte grčki jogurt i ostavite sa strane.
- 5. Pećnicu zagrijte na 160°C. Otvorite kalup od 18cm ili 20 cm, koji ima oprugu za otvaranje. Odrežite komad papira za pečenje i stavite na dno kalupa, zatim spojite oba dijela kalupa, tako da papir još uvijek viri van.
- 6. Stavite filo kore na čistu radnu površinu i prekrijte navlaženom krpom. Uzmite jednu koru, premažite maslacem i stavite u kalup, namašćenu stranu prema dolje, malo gurnite uz rubove i neka višak filo kore visi iz kalupa prema van. Ponavljajte postupak dok dno kalupa ne bude potpuno prekriveno s 8-10 kora.
- 7. Ulijte polovicu smjese za cheesecake u pripremljeni kalup prekriven filo korama. Žlicom ubacite punjenje od orašastih plodova. Ulijte preostalu smjesu za cheesecake i ubacite preostalu smjesu od orašastih plodova. Preklopite dijelove filo kora na cheesecake kako biste ga prekrili. Ako se smjesa cheesecaka još uvijek vidi na vrhu, Zgužvajte jednu filo koru i stavite na vrh. Premažite otopljenim maslacem i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok ne dobije zlatnu boju po vrhu.
- 8. Pospite kadaif tijestom po vrhu i premažite maslacem. Pecite još 10-15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
- 9. Dok je cheesecake još topao, prelijte preostalim ohlađenim sirupom i pospite drobljenim pistacijima i ružinim laticama. Ostavite da se u potpunosti ohladi u kalupu prije serviranja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta