Bakalar s umakom od crnog češnjaka, stracciatellom i prosciuttom di Parma
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 4 x 140 g fileta bakalara
- 4 x fileta inćuna, grubo narezana
- 2 krumpira srednje veličine, s korom, narezana na ploške debljine 1 cm
- 250 g cherry rajčica
- 200 g stracciatelle
- 80 g manjih kapara, prženih
- 250 ml biljnog ulja, za prženje kapara
- 250 g zelenih maslina bez koštica
- 4 tanke kriške prosciutta di Parma
- 100 g crnog češnjaka, grubo narezanog
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 150 ml ribljeg temeljca
- izdanci bosiljka, za ukrašavanje
- sol i papar
Priprema
- 1. Papir za pečenje izrežite u listove duljine 30 cm. Pokapajte ih s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i pospite morskom soli. Gore poslažite 6 ploški krumpira pa ih opet pokapajte maslinovim uljem i pospite morskom soli. Na krumpire stavite filet bakalara i inćune pa ih još jednom pokapajte maslinovim uljem i pospite morskom soli. Uokolo razbacajte zelene masline i rajčice. Ribu omotajte i zapečatite u papir za pečenje.
- 2. Pecite ih 10 minuta na 200 °C. Prije otvaranja vrećice pustite da 2 minute odstoji.
- 3. Crni češnjak u blenderu sjedinite s ribljim temeljcem i ekstra djevičanskim maslinovim uljem u gladak kremasti umak. (SAVJET: Počnite s 2/3 ribljeg temeljca, upotrijebite ga više isključivo ako to bude potrebno).
- 4. U središte tanjura za posluživanje stavite žlicu sira stracciatella, pa prosciutto di Parma, a na vrh ploške krumpira, masline, rajčice i filet bakalara. Ukrasite ih hrskavim kaparima i umakom od crnog češnjaka.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Curtis Stone
Brzo pržene kozice s limunskom travom