1. Tijesto: U zdjeli za mikser s nastavkom za tijesto, izmiješajte mlijeko, kvasac, brašna, jaja, šećer, vaniliju, sol i maslac na niskoj brzini dok se sve dobro ne poveže. Prebacite tijesto na radnu površinu i oblikujte kvadar 25 x 20 cm, debljine 2,5 cm. Zamotajte u prianjajuću foliju; stavite u hladnjak na barem dva sata do jednog dana.
  2. Dio s maslacem: Stavite maslac između dva sloja papira za pečenje ili prianjajuće folije. Valjkom nježno istucite maslac dok ne omekša, a zatim ga izvaljajte u pravokutnik veličine 23 x 18 cm. Lagano ga umotajte u prianjajuću foliju; ostavite u hladnjaku barem dva sata.
  3. Na blago pobrašnjenoj površini, izvaljajte tijesto na pravokutnik veličine 46 x 23 cm, a neka kraća strana bude paralelna s rubom radne površine. Stavite ohlađeni maslac na gornju polovinu tijesta. Savijte donji dio tijesta preko maslaca da se sve pokrije i čvrsto stisnite da se maslac i tijesto spoje. Dobro zatvorite rubove. Još jednom izvaljajte tijesto na pravokutnik veličine 61 x 18 cm. Savinite gornji i donji dio tijesta prema središtu dok se ne spoje. Savijte gornju polovicu da prekrije donju, okrenite tijesto za 90 stupnjeva i izvaljajte ga na veličinu 71 x 19 cm. Ponovite proces savijanja. Zamotajte tijesto u prianjajući foliju; stavite u hladnjak na jedan sat ili zamrznite za kasniju upotrebu.
  4. Punjenje: U zdjeli od miksera s nastavkom za kreme istucite kremasti sir na niskoj brzini dok ne omekša. Dodajte ricottu dok se ne spoje (nemojte previše tući). Dodajte pola jaja (drugu polovicu sačuvajte za premaz), sjeme vanilije, koricu limuna, šećer u prahu i gustin; tucite dok se sve ne spoji. Stavite u hladnjak na jedan sat.
  5. Posip: U posudi srednje veličine pomiješajte maslac i šećer. Dodajte brašno dok ne dobijete velike grumene. Pokrijte; stavite u hladnjak na jedan sat.
  6. Uljem obložite tri kalupa veličine 22 x 11 cm. Izvaljajte tijesto na veličinu 68 x 23 cm. Podijelite tijesto na šest pravokutnika veličine 34 x 8 cm. Prebacite punjenje u slastičarsku vrećicu i stavite jednu šestinu punjenja kao crtu niz središte svakog pravokutnika, ostavljajući rubove od 2,5 cm sa svake strane. Povucite rubove tijesta i prstima ih uštipnite da zatvorite punjenje. Stavite dvije punjenje porcije tijesta, šavom prema dolje, na radnu površinu da dobijete slovo X. Od središta X-a zavrćite rubove. Prebacite u kalup, šavom prema dolje. Ponovite proces s ostatkom tijesta.
  7. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pokrijte kalupe kuhinjskom krpom. Pustite da se tijesto diže na toplom mjestu dok ne bude gotovo dvostruke veličine, dva do dva i pol sata (Tijesto bi trebalo doći do ruba kalupa.) Lagano premažite tijesto s jajetom. Razbijte posip na manje komade i nježno pospite po štrucama. pecite dok kora ne postane čvrsta i zlatna, 50 minuta do jednog sata. Prebacite na podlogu; ostavite da se hladi 10 minuta. Izvadite štruce iz kalupa i pustite da se potpuno ohlade. Lagano pospite šećerom u prahu.

Sastojci

  • Tijesto:
  • 190 ml punomasnog mlijeka
  • 3 žlice svježeg kvasca
  • 305 g glatkog brašna
  • 305 g brašna za kolače
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 100 g šećera
  • ½ žličice ekstrakta od vanilije
  • ½ žličice soli
  • 115 g maslaca, narezanog na kocke, sobne temperature
  • Dio s maslacem:
  • 230 g + 70 g hladnog maslaca
  • glatko brašno za posipanje
  • Punjenje:
  • 230 g kremastog sira, sobne temperature
  • 60 g plus 1 žlica ricotte, sobne temperature, ocijeđene
  • 1 veliko jaje, blago istučeno
  • 1 mahuna vanilije, razrezana i oguljena
  • naribana kolica pola limuna
  • 60 g + 1 žlica šećera u prahu
  • 1 ½ žličice gustina
  • Posip:
  • 55 g maslaca, sobne temperature, narezanog na kockice
  • 5 žlica šećera
  • 100 g + 1 žlica glatkog brašna
  • biljno ulje u spreju
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve