Babka čvor
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- 70 g neslanog maslaca
- 65 g kristalnog šećera
- 20 g nizozemskog kakaa u prahu
- 50 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
- 75 g maslaca od kikirikija s komadićima kikirikija
- 75 ml punomasnog mlijeka
- 1 žličica kristalnog šećera (A)
- 30 g kristalnog šećera (B)
- 8 g instant kvasca
- 290 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 žličica paste od vanilije
- prstohvat soli
- 50 g neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog
- 50 ml vode
- 65 g kristalnog šećera
Priprema
- 1. U loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac.
- 2. Dodajte šećer i miješajte ga dok ga potpuno ne otopite.
- 3. Dodajte kakao u prahu, tamnu čokoladu i maslac od kikirikija, pa ih sjedinite miješanjem.
- 4. Smjesu sklonite sa štednjaka i premjestite u zdjelu. Pokrijte je prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu smjese.
- 5. Hladite je na sobnoj temperaturi dok se dovoljno ne zgusne za mazanje, otprilike 30 minuta.
- 6. U mikrovalnoj pećnici zagrijte mlijeko i šećer (A).
- 7. U mlijeku miješanjem otopite kvasac. Ostavite ga 5-10 minuta na sobnoj temperaturi, dok se ne zapjeni.
- 8. U posudi samostojećeg miksera kukom za tijesto pomiješajte šećer (B), brašno, jaja, vaniliju i sol.
- 9. Dodajte ohlađen otopljen maslac, pa smjesu mlijeka i kvasca. Tijesto oko 3 minute mijesite u niskoj brzini, dok se ne sjedini.
- 10. Brzinu povećajte na umjerenu i 8-10 minuta nastavite mijesiti tijesto, dok se ne počne odvajati od stijenki posude i postane sjajno.
- 11. Tijesto premjestite na radnu površinu. Rubove podignite u središte i tijesto preokrenite sa spojem na dnu. Tijesto oblikujte u glatku loptu i premjestite u blago namašćenu zdjelu.
- 12. Zdjelu pokrijte prianjajućom folijom, pa tijesto 1,5-2 sata ostavite dizati na sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči.
- 13. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela i premjestite u zasebne blago namašćene zdjele. Pokrijte ih prianjajućom folijom i na 30 minuta odložite u hladnjak.
- 14. U međuvremenu pripremite okrugli kalup za pečenje s odvojivim rubom promjera 230 mm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rub namastite.
- 15. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 170 ˚C.
- 16. Blago nauljite radnu površinu, pa obje lopte tijesta razvaljajte u kvadrat veličine otprilike 280 x 280 mm.
- 17. Na 2 kvadratne kore rasporedite nadjev, tako da dopire 3 mm od ruba.
- 18. Obje kore uvijte u roladu. Rolade valjajte rukama da ih produljite na 400 mm. Rolade po duljini razrežite na polovice.
- 19. Četiri trake tijesta prekrižite u obliku kvadrata, s razrezanom stranom okrenutom prema gore. Odaberite smjer, pa 4 trake, koje se nalaze ispod drugih traka tijesta, redom prebacite preko trake pored. Potom sve ponovite u suprotnom smjeru. Krajeve traka podvijte pod čvor, pa pleteno tijesto premjestite u pripremljen kalup s odvojivim rubom.
- 20. Kalup pokrijte prianjajućom folijom i tijesto još 90 minuta ostavite dizati na sobnoj temperaturi.
- 21. Babku pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- 22. Dok se babka peče, pripremite sirup.
- 23. U loncu na srednjoj jakoj vatri kuhajte vodu i šećer dok potpuno ne otopite šećer.
- 24. Pečenu babku izvadite iz kalupa. Vrh babke premažite sirupom i poslužite još toplu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha