Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 70 g neslanog maslaca
  • 65 g kristalnog šećera
  • 20 g nizozemskog kakaa u prahu
  • 50 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 75 g maslaca od kikirikija s komadićima kikirikija
  • 75 ml punomasnog mlijeka
  • 1 žličica kristalnog šećera (A)
  • 30 g kristalnog šećera (B)
  • 8 g instant kvasca
  • 290 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1 žličica paste od vanilije
  • prstohvat soli
  • 50 g neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • 50 ml vode
  • 65 g kristalnog šećera

Priprema

  • 1. U loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac.
  • 2. Dodajte šećer i miješajte ga dok ga potpuno ne otopite.
  • 3. Dodajte kakao u prahu, tamnu čokoladu i maslac od kikirikija, pa ih sjedinite miješanjem.
  • 4. Smjesu sklonite sa štednjaka i premjestite u zdjelu. Pokrijte je prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu smjese.
  • 5. Hladite je na sobnoj temperaturi dok se dovoljno ne zgusne za mazanje, otprilike 30 minuta.
  • 6. U mikrovalnoj pećnici zagrijte mlijeko i šećer (A).
  • 7. U mlijeku miješanjem otopite kvasac. Ostavite ga 5-10 minuta na sobnoj temperaturi, dok se ne zapjeni.
  • 8. U posudi samostojećeg miksera kukom za tijesto pomiješajte šećer (B), brašno, jaja, vaniliju i sol.
  • 9. Dodajte ohlađen otopljen maslac, pa smjesu mlijeka i kvasca. Tijesto oko 3 minute mijesite u niskoj brzini, dok se ne sjedini.
  • 10. Brzinu povećajte na umjerenu i 8-10 minuta nastavite mijesiti tijesto, dok se ne počne odvajati od stijenki posude i postane sjajno.
  • 11. Tijesto premjestite na radnu površinu. Rubove podignite u središte i tijesto preokrenite sa spojem na dnu. Tijesto oblikujte u glatku loptu i premjestite u blago namašćenu zdjelu.
  • 12. Zdjelu pokrijte prianjajućom folijom, pa tijesto 1,5-2 sata ostavite dizati na sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči.
  • 13. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela i premjestite u zasebne blago namašćene zdjele. Pokrijte ih prianjajućom folijom i na 30 minuta odložite u hladnjak.
  • 14. U međuvremenu pripremite okrugli kalup za pečenje s odvojivim rubom promjera 230 mm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a rub namastite.
  • 15. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 170 ˚C.
  • 16. Blago nauljite radnu površinu, pa obje lopte tijesta razvaljajte u kvadrat veličine otprilike 280 x 280 mm.
  • 17. Na 2 kvadratne kore rasporedite nadjev, tako da dopire 3 mm od ruba.
  • 18. Obje kore uvijte u roladu. Rolade valjajte rukama da ih produljite na 400 mm. Rolade po duljini razrežite na polovice.
  • 19. Četiri trake tijesta prekrižite u obliku kvadrata, s razrezanom stranom okrenutom prema gore. Odaberite smjer, pa 4 trake, koje se nalaze ispod drugih traka tijesta, redom prebacite preko trake pored. Potom sve ponovite u suprotnom smjeru. Krajeve traka podvijte pod čvor, pa pleteno tijesto premjestite u pripremljen kalup s odvojivim rubom.
  • 20. Kalup pokrijte prianjajućom folijom i tijesto još 90 minuta ostavite dizati na sobnoj temperaturi.
  • 21. Babku pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
  • 22. Dok se babka peče, pripremite sirup.
  • 23. U loncu na srednjoj jakoj vatri kuhajte vodu i šećer dok potpuno ne otopite šećer.
  • 24. Pečenu babku izvadite iz kalupa. Vrh babke premažite sirupom i poslužite još toplu.

Povezani recepti

Vidi sve