Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 1/2 stručka svježe metvice
  • 1/2 šalice kvalitetnog vinskog octa
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica morske soli
  • 2 žlice crnog papra u zrnu
  • 2 žlice sjemenki korijandra
  • 2 1/2 žličice sjemenki komorača
  • 3/4 žličice sjemenki kumina
  • 2 žlice dimljene mljevene paprike
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 2 x 1/2 kg janjećih kotleta u komadu, s kostima
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 kg tikvica, krupno naribanih
  • 200 g sira feta, izmrvljenog
  • 1/4 šalice nasjeckanog mladog luka
  • 1/4 šalice nasjeckanog kopra
  • 1/4 šalice nasjeckane metvice
  • 1/4 šalice nasjeckanog peršina
  • 2 velika jaja, umućena
  • 1 šalica (50 g) krupnijih krušnih mrvica
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • ulje sjemenki grožđa (za duboko prženje)

Priprema

  • 1. Metvicu stavite u srednje veliku zdjelu. U manjem loncu na umjereno jakoj vatri zakuhajte ocat, šećer i 1/2 šalice vode. Miješajte ih dok ne otopite šećer. Smjesom octa prelijte metvicu i ostavite je 30 minuta namakati. Umiješajte morsku sol i procijedite umak.
  • 2. U manjoj tavi na umjereno jakoj vatri oko 2 minute ili dok ne prepečete začine miješajte zrnca papra, sjemenke korijandra, sjemenke komorača i sjemenke kumina. Premjestite ih u sjeckalicu i usitnite u fini prah. Sjeckalicom umiješajte 2 žličice morske soli. Svježe mljevene začine u manjoj zdjelici pomiješajte s paprikom i kajenskim paprom.
  • 3. Pećnicu za suho prženje prethodno zagrijte na 200 °C. Roštilj-tavu zagrijte na umjereno jakoj vatri.
  • 4. Kotlete premažite uljem i dobro obložite začinima suhe marinade. Oko 3 ih minute ili dok ravnomjerno ne porumene sa svake strane zapecite na tavi. Po potrebi ih okrenite. Janjeće kotlete premjestite na manji lim za pečenje i u prethodno zagrijanoj pećnici za suho prženje pecite 10 do 15 minuta. Termometar za meso zabodite u središte janjećih kotleta: za slabije pečeno meso treba očitavati 52 °C. Kotlete 8 minuta ostavite na dasci za rezanje da se odmore.
  • 5. U srednje velikoj zdjeli tikvice pomiješajte s 1 žličicom soli. Ostavite ih 10 minuta odležati. Tikvice premjestite u središte čiste kuhinjske krpe. Skupite kutove krpe da unutra zatvorite tikvice pa iscijedite višak vode. Tikvice premjestite u zdjelu.
  • 6. U tikvice umiješajte fetu, mladi luk, kopar, metvicu, peršin, jaja, krušne mrvice, kukuruzni škrob, 3/4 žličice soli i 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra. Smjesu podijelite na 16 podjednakih dijelova.
  • 7. U lonac veličine 5 l ulijte dovoljno ulja da dosegne dubinu od 5 cm pa ulje zagrijte na 175 °C. Popečke pržite u više navrata, 5 minuta ili dok ne postanu hrskavi i rumeni.
  • 8. Pržene popečke vadite na veći tanjur obložen papirnatim ručnikom. Posolite ih i popaprite.
  • 9. Janjeće kotlete narežite na zasebne kotlete. Ravnomjerno ih rasporedite po tanjurima, prelijte umakom od octa i metvice te poslužite s popečcima.

Povezani recepti

Vidi sve