Šareni svitak
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- tik
- krastavac
- mrkva
- žuta paprika babura
- crvena paprika babura
- zelena paprika babura
- šaka špinata
- 2 jaja
- 6 krišaka cheddara
- lavaš (tortilja)
- jušna žlica krem sira
- maslinovo ulje
- sol
- voda
Priprema
- 1. Odrežite dio od peteljke na tikvici i krastavcu te s pomoću gulilice izrežite na trake. Mrkvu ogulite i potom primijenite isti postupak.
- 2. Žutim, zelenim i crvenim paprikama baburama odrežite peteljke i vrhove, uklonite koštice i paprike rastvorite potpuno ravno. Nožem, kao da gulite, uklonite sve žile i bijele dijelove iz unutrašnjosti.
- 3. Šaci špinata, ako ih ima, uklonite žilave peteljke.
- 4. U lonac stavite ne previše vode i zakuhajte je. Na lonac postavite košaricu za kuhanje na pari od bambusa. Umjesto nje možete rabiti i cjedilo.
- 5. Kad voda u loncu zakuha, u košaricu od bambusa stavite mrkvu, poklopite je i ostavite mrkvu da omekša na vodenoj pari.
- 6. Omekšalu mrkvu izvadite iz košarice i u košaricu stavite tikvice. Dodajte i špinat, a papriku poredajte po vrhu poput pokrova, poklopite košaricu i sve povrće ostavite da omekša.
- 7. U posudi razbijte dva jaja, dodajte vrlo malo soli i istucite pjenjačom.
- 8. U tavu ulijte vrlo malo maslinova ulja, zagrijte je i u vruću tavu ulijte istučena jaja. Ispecite ih kao omlet.
- 9. Kad jedna strana omleta bude pečena, okrenite ga na drugu. Dok je druga strana još lagano vlažna, poklopite omlet lavašem/tortiljom i zajedno pecite. Tako će se lavaš i jaje zalijepiti.
- 10. Kad je jaje pečeno, lavaš stavite na radnu plohu i po njemu rasporedite špinat. Potom paralelno poredajte tikvice. Na tikvice na isti način poredajte mrkve. Na mrkve poredajte paprike i na vrh rasporedite krastavce.
- 11. Nakon što na krastavce poredate šest kriški cheddara, smotajte lavaš u roladu tako da dobijete podeblji svitak, i to pazeći da se sastojci u njemu ne raspadnu. Kada dođete do kraja, kako bi se lavaš zalijepio, spojno mjesto namažite krem sirom i zatvorite.
- 12. U svitak na jednake razmake zabodite 4-6 štapića za ražnjiće i režući između njih narežite svitak na jednake komade. Tako ćete dobiti svitke koji izgledaju kao lizalica na štapiću.
- 13. Svitke rasporedite na tanjur za posluživanje i poslužite uz svježe cijeđeni sok.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjane tikvice s limunom i češnjakom
Recepti Justine Schofield
Otvoreni sendvič s krastavcem i inćunima
Recepti Lora i Stoyan
Listovi vinove loze punjeni bulgurom i sušenim rajčicama
Recepti Luke Nguyen
Vegetarijanski stir-fry sa staklenim rezancima
Recepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima