Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 2 šalice riže arborio ili carnaroli
  • 1/2 veće ili 1 manja glavica žutog luka, sitno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
  • sol i papar
  • 1-1/2 šalice smrznutog graška
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 600 ml pasirane rajčice
  • 3 umućena jaja
  • 2 šalice ribanog parmezana
  • velika šaka nasjeckanog peršina
  • 150 g sira scamorze, narezanog na kockice
  • 2 šalice krušnih mrvica
  • biljno ulje za duboko prženje

Priprema

  • 1. U slanoj vodi kuhajte rižu dok ne omekša. Ocijedite je i raširite na veliki pleh da se potpuno ohladi.
  • 2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i lagano ga miješajući pirjajte 1 minutu, pa dodajte češnjak i nastavite ih miješati da češnjak ne zagori.
  • 3. Dodajte mljeveno meso i 2 ga do 3 minute prijajte da ravnomjerno porumeni. Dodajte grašak, pa ragu posolite, popaprite i zalijte vinom.
  • 4. Kad alkohol ispari (1-2 minute), dodajte pasiranu rajčicu. Kad rajčica zavri, posve smanjite vatru i poklopljen ragu krčkajte 2-3 sata da ga zgusnete i ispari tekućina. Kad se ohladi, preko noći ga premjestite u hladnjak da se stegne.
  • 5. Kada ste spremni za sastavljanje arancina, hladnu rižu premjestite u veliku zdjelu, pa miješanjem sjedinite s jajima i 2 šalice svježe naribanog parmezana.
  • 6. Navlažite ruke i od riže oblikujte loptice veličine teniskih. Prstom udubite središte, pa ga nadjenite s 1-2 kockice sira i 1-2 žličice hladnog ragua. Zatim zagrabite dodatni grumen riže i oblikujte poklopac da zatvorite nadjev. Lopticu dlanovima oblikujte u stožac. Uvaljajte ga u krušne mrvice i odložite. Nastavite oblikovati arancine dok ne potrošite rižu i ragu.
  • 7. U dublji lonac ulijte dovoljno biljnog ulja za duboko prženje. Arancini tijekom prženja trebaju biti posve uronjeni u ulje. Zagrijavajte ulje dok ne zacvrči. Zatim u više navrata 4-5 minuta ili dok ne porumene lagano pržite arancine.
  • 8. Papirnatim ručnikom upijte višak ulja, posolite ih i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve