Annin tart s marelicama i amarettima
Recept iz: Michela Chiappa
Majka dviju mladih djevojčica, Michela je postala stručnjakinja za brzo pripravljanje večera. Ona odlično razumije što bi trebao svaki zaposleni roditelj - kako brzo i zdravo hraniti cijelu svoju obitelj posebno one najmlađe. Proglašena je jednom od 15 najboljih Britanskih vlogera na temu hranjenja djece i vodi program na tu temu na kanalu Jamie Olivera. Također je autorica „Simply Italian“ koja je objavljena 2014. godine, kao i redoviti suradnik časopisa Grazia. Michela je predstavila emisiju o tjestenini na kanalu 4, a njezina nova emisija „Michela Tuscan“ će se prikazivati na FOXtelu u Australiji.
Sastojci
- korica pola limuna
- 1 staklenka kvalitetnog džema od marelica
- 100 g amaretta zdrobljenih
- ruma toliko da se u njemu namoče amaretti tako da sliče vlažnom pijesku
- malo mlijeka i smeđeg šećera kojim ćete poškropiti kolač
- 125 g maslaca
- 250 g brašna za dizana tijesta
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- ½ žličice praška za pecivo
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Namastite s malo maslaca okrugli kalup za pečenje promjera 28 cm.
- 3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i maslac da dobijete strukturu finog pijeska. Važno je da maslac bude na sobnoj temperaturi kako biste dobili glatku smjesu.
- 4. Dodajte žumanjke, šećer, limunovu koricu, ekstrakt vanilije i prašak za pecivo te miješajte dok se ne formira tijesto.
- 5. Pokrijte prozirnom prianjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- 6. Otkinite četvrtinu tijesta i ostavite sa strane.
- 7. Razvaljajte preostalo tijesto na debljinu pola centimetra, na veličinu dovoljnu da prekrije pripremljeni kalup tako da prekrije dno i stranice. (Ako se malo mrvi, višak tijesta utisnite u rupice.)
- 8. Istresite džem na tijesto i ravnomjerno razmažite. Preklopite višak tijesta po stranicama da dobijete rub od 2 cm.
- 9. Po džemu pospite mješavinu amaretta i ruma.
- 10. Razvaljajte preostalu četvrtinu tijesta i prekrijte tart. Premažite kistom s malo mlijeka i smeđeg šećera.
- 11. Pecite u pećnici 30-40 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju.
- 12. Prije posluživanja ostavite da se ohladi u kalupu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha