Annin tart s marelicama i amarettima

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Namastite s malo maslaca okrugli kalup za pečenje promjera 28 cm.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i maslac da dobijete strukturu finog pijeska. Važno je da maslac bude na sobnoj temperaturi kako biste dobili glatku smjesu.

Dodajte žumanjke, šećer, limunovu koricu, ekstrakt vanilije i prašak za pecivo te miješajte dok se ne formira tijesto.

Pokrijte prozirnom prianjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Otkinite četvrtinu tijesta i ostavite sa strane.

Razvaljajte preostalo tijesto na debljinu pola centimetra, na veličinu dovoljnu da prekrije pripremljeni kalup tako da prekrije dno i stranice. (Ako se malo mrvi, višak tijesta utisnite u rupice.)

Istresite džem na tijesto i ravnomjerno razmažite. Preklopite višak tijesta po stranicama da dobijete rub od 2 cm.

Po džemu pospite mješavinu amaretta i ruma.

Razvaljajte preostalu četvrtinu tijesta i prekrijte tart. Premažite kistom s malo mlijeka i smeđeg šećera.

Pecite u pećnici 30-40 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju.

Prije posluživanja ostavite da se ohladi u kalupu.

Sastojci

  • Sastojci korica pola limuna 1 staklenka kvalitetnog džema od marelica 100 g amaretta zdrobljenih ruma toliko da se u njemu namoče amaretti tako da sliče vlažnom pijesku malo mlijeka i smeđeg šećera kojim ćete poškropiti kolač 125 g maslaca 250 g brašna za dizana tijesta 2 žumanjka 100 g šećera ½ žličice ekstrakta vanilije ½ žličice praška za pecivo

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve