Opis
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Namastite s malo maslaca okrugli kalup za pečenje promjera 28 cm.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i maslac da dobijete strukturu finog pijeska. Važno je da maslac bude na sobnoj temperaturi kako biste dobili glatku smjesu.
Dodajte žumanjke, šećer, limunovu koricu, ekstrakt vanilije i prašak za pecivo te miješajte dok se ne formira tijesto.
Pokrijte prozirnom prianjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Otkinite četvrtinu tijesta i ostavite sa strane.
Razvaljajte preostalo tijesto na debljinu pola centimetra, na veličinu dovoljnu da prekrije pripremljeni kalup tako da prekrije dno i stranice. (Ako se malo mrvi, višak tijesta utisnite u rupice.)
Istresite džem na tijesto i ravnomjerno razmažite. Preklopite višak tijesta po stranicama da dobijete rub od 2 cm.
Po džemu pospite mješavinu amaretta i ruma.
Razvaljajte preostalu četvrtinu tijesta i prekrijte tart. Premažite kistom s malo mlijeka i smeđeg šećera.
Pecite u pećnici 30-40 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju.
Prije posluživanja ostavite da se ohladi u kalupu.Sastojci
Sastojci
- korica pola limuna
- 1 staklenka kvalitetnog džema od marelica
- 100 g amaretta
- zdrobljenih
- ruma toliko da se u njemu namoče amaretti tako da sliče vlažnom pijesku
- malo mlijeka i smeđeg šećera kojim ćete poškropiti kolač
- 125 g maslaca
- 250 g brašna za dizana tijesta
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- ½ žličice praška za pecivo