Anđeoska torta
Priprema:
1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. Maslacem namastiti strane kalupa i pobrašniti, a dno kalupa obložiti okruglim papirom za pečenje.
2. U posudu prosijati brašno i sol te umiješati 150 g finog šećera. U zasebnoj posudi zajedno pomiješati preostali šećer i vinski prašak za pecivo.
3. Prebacite bjelanjke u veliku, besprijekorno čistu posudu ili u posudu stajaćeg miksera. Pomoću ručnog ili stajaćeg električnog miksera tucite bjelanjke oko 20 minuta ili dok ne postanu pjenasti.
4. Dok mikser još radi, dodajte mješavinu šećera i vinskog praška za pecivo te nastavite tući dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta.
5. Pažljivo umiješajte ekstrakt vanilije i dodajte suhe sastojke. Radite to postupno, no lagano, kako ne biste istisnuli zrak iz smjese.
6. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 20–28 minuta ili dok odozgo ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica, kojom ćete probosti sredinu biskvita, izađe suha.
7. Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi u kalupu 15 minuta. Pomoću malog, oštrog nožića odvojite biskvit od ruba, zatim ga pažljivo izvadite i ostavite na žičanoj rešetci da se ohladi do kraja prije nego što ga prebacite na pladanj za serviranje.
8. Dok se biskvit hladi, pripremite glazuru. U manjoj posudi pomiješajte esenciju lavande i jednu veliku žlicu kipuće vode.
9. U zasebnoj posudi prosijte šećer u prahu. Zatim dodajte smjesu s esencijom lavande i miješajte dok se sve dobro ne poveže i postane tekuće da se njome može škropiti – ako je smjesa pregusta, dodajte još nekoliko kapi vruće vode.
10. Pomoću žlice poškropite tortu u cik-cak uzorku te odozgo ukrasite cvjetićima lavande.

Sastojci

  • Sastojci za tortu2 žlice kipuće vode maslac za premazivanje 125 g običnog brašna (prosijanog) prstohvat soli 175 g finog šećera 1/2 čajne žličice vinskog praška za pecivo 8 bjelanjaka 2 čajne žličice ekstrakta vanilije 1/4 čajne žličice esencije lavande 250 g šećera u prahu prosijanog kalup promjera 23 sa 6

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve