Ajouadova ljuta pizza s lososom

Dodatno je potrebno: lim za pečenje, papir za pečenje, stara žlica, rešetka za mikrovalnu, zvono za tortu ili veća posuda

Priprema: 

Tijesto za pizzu

Usred brašna napravite rupu i ondje pomiješajte vodu, kvasac, šećer i ulje. Po brašnu pospite malo soli. Postupno dodavajte brašno u smjesu s kvascem, pa miješajte dok ne nastane elastična smjesa. U jednu posudu pospite malo brašna, ondje prebacite smjesu i ostavite da se diže oko 30 minuta prekrivenu plastičnom folijom.

Pećnicu zagrijte na 225 °C. Izvaljajte smjesu u krug, vilicom izbodite sredinu tijesta. Zatim pecite tijesto na limu za pečenje, pokrivenim papirom za pečenje oko 7 minuta dok ne postane zlatnosmeđe i hrskavo. Neka se tijesto ohladi.

Krema od avokada i wasabija

Prepolovite avokado, izvadite košticu i skinite svu pulpu s unutrašnjosti kore. Miksajte avokado s krem sirom, sokom i koricom pola limete, wasabijem u prahu i maslinovim uljem dok ne dobijete glatku kremu. Začinite s malo soli i svježe mljevenog papra.

Dimljeni losos

Narežite losos na tanke ploške debljine oko 5 milimetara. Ploškice rasporedite po maloj rešetki, primjerice rešetki za mikrovalnu pećnicu. Zagrijte staru žlicu tako da se zažari. Na žlicu stavite piljevinu, pa je stavite ispod rešetke na tanjur. Odmah prekrijte losos, recimo, staklenim zvonom za tortu ili većom posudom da bi se losos mogao dimiti. Začinite s prstohvatom soli i svježe mljevenim paprom.

Ljuto-slatki pekan orasi

Malo po malo karamelizirajte šećer, pa u njega dodajte pekan orahe i wasabi u prahu. Rasporedite orahe po limu za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ostavite da se ohladi, nasjeckajte orahe na krupnije.

Preljev

Po tijestu razmažite kremu od avokada i wasabija. Narežite mladi luk na tanje kolutove. Prepolovite cherry rajčice. Ogulite i narežite grejpfrut na komade. Nasjeckajte kopar na sitno. Po pizzi rasporedite dimljeni losos, ljuto-slatke pekan orahe, mladi luk, cherry rajčice, komade grejpfruta i kapre. Ukrasite koprom.

Sastojci

  • Tijesto za pizzu500 g brašna 300 ml vode 7 g kvasca 1 velika žlica šećera 15 ml maslinova ulja 12 g soliKrema od avokada i wasabija2 avokada 300 g krem sira 1 limeta 1 žličica wasabija u prahu 2 velike žlice maslinova uljaDimljeni losos500 g svježeg lososa (u komadu) 1 velika žlica piljevine za dimljenjeSlatko-ljuti pekan orasi100 g šećera 125 g pekan oraha prstohvat wasabija u prahuPreljev pola svežnja mladog luka 12 cherry rajčica 1 crveni grejp pola svežnja kopra 2 velike žlice kapara

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve