Sažetak
Koristeći bakine recepte kao vodič, Peter putuje diljem raznolike Šri Lanke. Kroz svoje putovanje, Peter nastoji pokazati kulturnu jačinu Šri Lanke te gledateljima približiti njezinu kuhinju.
Koristeći bakine recepte kao vodič, Peter putuje diljem raznolike Šri Lanke. Kroz svoje putovanje, Peter nastoji pokazati kulturnu jačinu Šri Lanke te gledateljima približiti njezinu kuhinju.
Kuruvita dolazi na Šri Lanku gdje ga obuzimaju vidikovci, zvukovi i mirisi iz djetinjstva u Colombu gdje ga je otac naučio da kuha i jede s ljubavlju. Povezuje se i kuha sa svojom dadiljom i prisustvuje slavlju sa slonovima i tisućama budista.
Peter prolazi starom rutom iz Colomba do osmog čuda svijeta, ruševina palače u Sigiriyju. Na planini priprema kraljevski curry te putuje čamcem na bogate farme. Kuha manioku, ambul thial od slatkovodne ribe i posjećuje ga znatiželjan slon.
U Kandyju su nekoć živjeli kraljevi. To je dom štovanog budističkog hrama Tootha. Peter se zaustavlja na plantaži začina gdje kuha sa svježim začinima. Isprobava biryani, kuha uličnu hranu appam i kothu roti. Pridružuje se budistima i prisjeća oca.
Proizvodnja čaja i cimeta vrlo su iscrpljujući procesi i dan danas se ručno rade. Šri Lanka se ponosi dugogodišnjom tradicijom najboljih čajeva i proizvodi većinu svjetskog cimeta. Peter kuha i uči od ljudi koji svojim rukama donose svijetu te okuse.
Peter se pridružuje hodočasnicima u Kataragamu i putem uči pripremati slatki žele kalu dodol. Želi učiti od njihovih najvećih poznavatelja kuhinje i u potrazi je za najboljim receptom za appam. Pokušava pomusti bivola i radi desert od bivolje skute.
Ribari s juga Šri Lanke love kopljima u pijesku ispod valova. Peter uči tu tehniku i uspijeva uloviti par haringa. Od svježe ribe do svježeg povrća, istražuje obližnju tržnicu prije surfanja s lokalnim surferima.
Galle je nizozemska luka izgrađena na vrhuncu trgovine začinima kad su trgovci shvatili da je otok bogat draguljima i začinima. Grad je bogata riznica različitih kulturnih utjecaja. Peter istražuje ulice i uličnu hranu obogaćenu raznim utjecajima.
Plaže istočne obale Šri Lanke turističko su odredište za surfere i kupače. Peter odlazi na kulinarski safari u Nacionalni park Yala gdje traži korijenje lotusa i jam u džungli. Odlazi u zaljev Arugam i priprema svježu ribu diveći se obali.
Nakon gotovo 30 g. izolaije zbog građanskog rata, Peter posjećuje glavni grad Jaffnu i šaroliko građanstvo. Upoznaje redovnike koji rade svoje vino, muslimanske mesare kojima je kozletina najbolja i pridružuje se slavlju za Novu godinu.
Peterovo putovanje završava na najsjevernijem poluotoku. Lovi ribu s mještanima, priprema juhu jaffna kool i uči o autohtonim namirnicama. Trajektom putuje do otoka Delft i završava gozbom na plaži jedući rakove.