Moja Šri Lanka s Peterom Kuruvitom

Škampi u cejlonskom čaju

02:51

Sažetak

Koristeći bakine recepte kao vodič, Peter putuje diljem raznolike Šri Lanke. Kroz svoje putovanje, Peter nastoji pokazati kulturnu jačinu Šri Lanke te gledateljima približiti njezinu kuhinju.

Isječci

Epizode

Sezona 1
  • 1

    Colombo

    +

    Kuruvita dolazi na Šri Lanku gdje ga obuzimaju vidikovci, zvukovi i mirisi iz djetinjstva u Colombu gdje ga je otac naučio da kuha i jede s ljubavlju. Povezuje se i kuha sa svojom dadiljom i prisustvuje slavlju sa slonovima i tisućama budista.

  • 2

    Sigiriya

    +

    Peter prolazi starom rutom iz Colomba do osmog čuda svijeta, ruševina palače u Sigiriyju. Na planini priprema kraljevski curry te putuje čamcem na bogate farme. Kuha manioku, ambul thial od slatkovodne ribe i posjećuje ga znatiželjan slon.

  • 3

    Kandy

    +

    U Kandyju su nekoć živjeli kraljevi. To je dom štovanog budističkog hrama Tootha. Peter se zaustavlja na plantaži začina gdje kuha sa svježim začinima. Isprobava biryani, kuha uličnu hranu appam i kothu roti. Pridružuje se budistima i prisjeća oca.

  • 4

    Nuwara Eliya

    +

    Proizvodnja čaja i cimeta vrlo su iscrpljujući procesi i dan danas se ručno rade. Šri Lanka se ponosi dugogodišnjom tradicijom najboljih čajeva i proizvodi većinu svjetskog cimeta. Peter kuha i uči od ljudi koji svojim rukama donose svijetu te okuse.

  • 5

    Hambantota

    +

    Peter se pridružuje hodočasnicima u Kataragamu i putem uči pripremati slatki žele kalu dodol. Želi učiti od njihovih najvećih poznavatelja kuhinje i u potrazi je za najboljim receptom za appam. Pokušava pomusti bivola i radi desert od bivolje skute.

  • 6

    Weligama

    +

    Ribari s juga Šri Lanke love kopljima u pijesku ispod valova. Peter uči tu tehniku i uspijeva uloviti par haringa. Od svježe ribe do svježeg povrća, istražuje obližnju tržnicu prije surfanja s lokalnim surferima.

  • 7

    Galle

    +

    Galle je nizozemska luka izgrađena na vrhuncu trgovine začinima kad su trgovci shvatili da je otok bogat draguljima i začinima. Grad je bogata riznica različitih kulturnih utjecaja. Peter istražuje ulice i uličnu hranu obogaćenu raznim utjecajima.

  • 8

    Trincomalee

    +

    Plaže istočne obale Šri Lanke turističko su odredište za surfere i kupače. Peter odlazi na kulinarski safari u Nacionalni park Yala gdje traži korijenje lotusa i jam u džungli. Odlazi u zaljev Arugam i priprema svježu ribu diveći se obali.

  • 9

    Jaffna

    +

    Nakon gotovo 30 g. izolaije zbog građanskog rata, Peter posjećuje glavni grad Jaffnu i šaroliko građanstvo. Upoznaje redovnike koji rade svoje vino, muslimanske mesare kojima je kozletina najbolja i pridružuje se slavlju za Novu godinu.

  • 10

    Delft

    +

    Peterovo putovanje završava na najsjevernijem poluotoku. Lovi ribu s mještanima, priprema juhu jaffna kool i uči o autohtonim namirnicama. Trajektom putuje do otoka Delft i završava gozbom na plaži jedući rakove.

Recepti