Sophie Dahl

Bio

Sophie Dahl započela je svoju karijeru kao međunarodni model, radeći sa fotografima poput Richarda Avedona, Herba Rittsa, Stevena Meisela, Tima Walkera, Brucea Webera, Petera Lindbergha te Maria Testina i snimajući kampanje za Versace, Alexandera McQueena, Yves Saint Laurenta, Burberry I DKNY. Bila je na naslovnici talijanskog izdanja Voguea. Ali njezina izvorna ljubav bila je pisanje te je u 2003. napisala i ilustrirala novelu “The Man With the Dancing Eyes” koja je postala najprodavanija knjiga Timesa. Kasnije je napisala I “Igranje sa odraslima” koju je objavio Boomsbury u 2007. 2010. Godine Sophie je osvojio Jasmine nagradu za svoju kolumnu u Vogueu o mirisima, te je bila jedan od sudaca na Vogueovom Talent natjecanju za mlade spisatelje. Pisala je za mnoge, uključujući US Vogue, Harper’s Bazaar, The Observer, The Guardian i The Saturday Times te je bila u sudačkom odboru za prestižnu nagradu “Orange Prize For Fiction.”

 

Predana kućna kuharica, napisala je knjigu – kronike o svojim nezgodama s hradom  “Miss Dahl’s Voluptuous Delights”, koju je objavio Harper Collins u 2009. godini koja je postala njen drugi Times bestseller. Slijedeći uspjeh, Dahl je napisala I prezentirala jednu od BBCjevih kulinarskih emisija u šest dijelova, “The Delicious Miss Dahl” koja je prodana u nekoliko država diljem svijeta. U jesen 2011. Napisala je I prezentirala BBC2 dokumentarac o Viktorijanskoj domaćinskoj savjetnici, Isabelli Beeton, nedugo nakon što je izdala svoju drugu knjigu “From Season To Season” objavljenu od strane Harper Collinsa.

 

2013. godine Sophie je dizajnirala I modelirala “capsule” kolekciju za britanski brend kašmira, Broru. 2014. je lansiran njezina we stranica, www.sophiedahl.com, koja sadrži malo novinarskih tekstova, malo arhivskih recepeta I malo dijela online magazine, sa stalnim doprinosima raznih genijalnih žena; pisaca, odvjetnica, majki, vizažistica, kuharica, urednica I dizajnerica. Sadržaj objavljuje mjesečno.

 

Dahl živi na selu u Engleskoj zajedno sa svojim suprugom I dvije mlade kćeri.