David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. S obzirom da je riječ o obitelj koja se već četiri generacije oslanja na ribarstvo za svoj dohodak, njihova kuhinja uglavnom se temelji na obiteljskim receptima i dugoj tradiciji pripreme ribe koju su sami ulovili. Ponuda „Bateline“ i dalje znatno razlikuje od ponude većine drugih lokalnih restorana, čiji jelovnici se organiziraju prema preferencijama kuhara ili gostiju. Osnovna ideja je gostu predstaviti sve što ribarska mreža izvuče iz mora, od prvorazredne ribe do sitne plave ribe, sušene riblje ikre (butarge), jestive riblje iznutrice, koštane srži velikih predatora i sitnih račića koji naše more održavaju čistim. Obitelj Skoko smatra da bi za održivo ribarstvo i održanje ekološkog sustava trebali cijeniti potpuni ulov, neovisno o tome što je ulovljeno, pod uvjetom da za određenu vrstu na snazi nije zabrana izlova. Nepristojno i nepošteno je prema radu ribara da se konzumiraju samo određene vrste koje odgovaraju određenim kriterijima (i koje se tada dovode na rub izumiranja) pri čemu se ignorira bogatstvo morskog života koji nas okružuje i koji je nutricionistički povoljniji i ekološki prihvatljiviji za konzumaciju... Jela, kao što je pašteta od jetre morskog psa i tripice od grdobine stvoreni su pod utjecajem ujaka, stričeva i starih ribara koji su ih morali jesti kako bi dokazali svoju muškost ili samo kako bi dokazali da su dostigli višu razinu potrošnje ribe.
David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“. Uz suradnje s domaćim tv kućama, David je surađivao i snimao na stranim tv kućama(ARTE TV, RAI, FOODNETWORK, TRAVEL CHANNEL), a posebno se ističu suradnje s proslavljenim svjetskim chefovima/voditeljima: Adam Richman: „Trip of a lifetime“; Anthony Bourdain: „No reservations“; Henry Cole: „World's greatest motorcycle rides“; Donal Skehan: „Croatia's hidden food scene“
Kao stručni suradnik Ministarstva turizma RH sudjelovao je od 2015. do 2016 na projektu „Hrvatska 365 gastro“. Prošle godine je u suradnji s Udrugom Roda u ženskoj kaznionicu u Požegi te održavao kuharske radionice s temom dječje prehrane. Od 2015. surađuje s gastro magazinom „StoryGourmet“ kao novinar i stručni suradnik. Svoju biografiju izvrsnog kuhara upotpunio je i suradnjom u kreiranju dviju kuharica i to: „Hrvatska kuharica“ izdanje 2018. i „Papa Quilometros Europa“ kreatora Ljubomira Stanišića. U petom izdanju manifestacije „Terra Madre Balkans“ koja okuplja prehrambene zajednice jugoistočne Europe, a 2018. se održala u Bruxellesu, David Skoko je predstavljao Hrvatsku. Dugotrajna suradnja veže ga i za turističke zajednice Medulina, Pule, Istre i Hrvatske u promociji eno-gastro turizma, lokalnih namirnica i ribe (posebno zapostavljenih vrsta) kroz mnoge publikacije i tv/radio emisije. Uz mnogobrojne uspjehe u karijeri treba nadodati i malu crticu iz privatnog života – David Skoko u sretnom je braku s suprugom Anom, a ponosni su roditelji sina Antona i kćerke Franke.
Druge velike strasti u životu su mu motocikli i tetovaže.
Recepti Amaretti
Priprema Sameljemo bademe u fino brašno. Bjelanjke izmiksamo u čvrsti snijeg dodavajući polako šećer u prahu. Nježnim pokretima silikonskom špatulom postepeno umiješamo liker i brašno od badema....
Recepti Teleća koljenica
Priprema Odreske teleće koljenice posušimo kuhinjskim papirom, posolimo i popaprimo. U dubokoj gusanoj posudi zagrijemo maslinovo ulje i popečemo koljenicu 4 do 5 minuta sa svake strane. Izvadimo va...
Recepti Nova fritaja
Priprema Očistimo cvjetaču i bijele dijelove kuhamo u posoljenoj vodi 7-8 minuta. Zagrijemo sjemeno ulje. Odvojimo žutanjke od bjelanjaka. U ulju konfitiramo žutanjke. Žutanjke izvadimo kad temperat...
Recepti Fritule s kremom od mascarponea i slatkog prošeka
Priprema Fritule Jaja izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna i prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiksati smjesu. Ulje dobro zagrijat...