Sažetak
Spisateljica o hrani i strastvena kuharica Silvia Colloca osjeća se najviše Talijankom kad je u svojoj kuhinji. I dalje peče s majkom, dijeli dobru hranu s prijateljima i, naravno, kuha svojoj obitelji.
Spisateljica o hrani i strastvena kuharica Silvia Colloca osjeća se najviše Talijankom kad je u svojoj kuhinji. I dalje peče s majkom, dijeli dobru hranu s prijateljima i, naravno, kuha svojoj obitelji.
U prvoj epizodi serije Silvia započinje s osnovama. Kako talijanski kuhari kupuju namirnice i svježe proizvode?
Obiteljski recepti su nepresušan izvor sreće za Talijane i Silvia dijeli svoje najdragocjenije. Bakin spektakularan nedjeljni ručak, bogato varivo s kobasicom i palentom i tjestenina s krumpirima i provolom. A mama joj pomaže ispeći pratetine vafle.
Talijanskim kuharima nikad nisu bili važni recepti koliko instinkt. Silvia ništa neće mjeriti niti raditi uz pomoć uređaja, sve odoka. Ukusne minipizze od ostatka kruha, rižoto od kozica i limuna i štruca od jogurta i bobica. Vjerujte očima i rukama!
Kruh je svetinja u Italiji i prisutan u svakom obroku. Silvia dijeli tri ukusna recepta kako iskoristiti ostatke kruha: zdrava tjestenina orecchiette, pečena riba s pečenim kruhom i nevjerojatan desert od starog kruha.
Kad Talijani slave za stolom, tu je ljubavi, kaosa i nevjerojatnih jela. Silviji dolazi prijateljica i želi je zadiviti bakinim najukusnijim tjesteninama. Torta od rikote i semoline oduzima dah, a Rose dijeli recept za krafne od kiselog tijesta.
Talijani su bez imalo sumnje najsnalažljiviji kuhari na svijetu. Vjeruju u umijeće kuhanja jednom za dva obroka. Silvia priprema palačinke punjene rikotom, a od ostataka radi rustikalnu pitu sa Sj. Italije i tjesteninu u obliku srca, al forno.
Talijanska kultura svjetski je poznata po umjetnosti, povijesti i arhitekturi, no hrana je ključan dio identiteta. Silvia istražuje tri nacionalna blaga. Tisućljetni recept za amatricianu, jelo od morskih plodova iz Apulije i pizzu zaštićenu od UN-a.
Talijanima je hrana važna poveznica s korijenima i ključno im je očuvati tradicionalnu kuhinju. Silvia i Lina pripremaju cijenjenu ragu napolitanu te staru antipasto poslasticu za sva osjetila. Iz Italije se uključuje mama za desert od Penattonea.
Talijanski domaći kuhari majstori su umijeća pripremanja brzih obroka jer su im smočnice i hladnjaci uvijek puni najbitnijih sastojaka, koji u kombinaciji s malo kreativnosti mogu u trenu postati nevjerojatna jela. Silvia u ovoj epizodi priprema rižoto.
Talijani vole tradiciju u kuhinji, ali u ovoj epizodi Silvia dijeli nekoliko trikova, koje su Talijani prigrlili. Za tjesteninu s tunom čak je i Silvia mislila da je predobra da bi bila istinita, a tu je i način pripreme tijesta bez miješenja.