Sažetak
Nakon godina strastvene potrage za kulinarskim savršenstvom, Heston Blumenthal pokazuje ne samo kako se kuha, već zašto neke stvari idu dobro, a neke ne. Usput će razbiti neke mitove, koje smo naslijedili iz majčine kuhinje.
Nakon godina strastvene potrage za kulinarskim savršenstvom, Heston Blumenthal pokazuje ne samo kako se kuha, već zašto neke stvari idu dobro, a neke ne. Usput će razbiti neke mitove, koje smo naslijedili iz majčine kuhinje.
Heston propituje načine na koje Britanci pripremaju govedinu te se suočava s jednim od najvećih kulinarskih mitova da jako prženje zapravo neće zadržati mesne sokove u odresku. Tajna Hestonovog savršeno pečenog odreska je znanstvena, ali superjednostavna tehnika preokretanja.
Heston se lača sira, jednog od najpopularnijih sastojaka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Otkriva koji je ključni sastojak za vrhunski fondue od sira te pretvara kolut sira cheddara u četverometarsku nit od sira i tostira sir kao u snu.
Možda je to najpopularnije meso na svijetu, ali Heston misli da staroj ptici treba makeover. Prvo pokušava revolucionalizirati način pečenja pileta, a zatim se hvata u koštac s raznim ukusnim dijelovima pileta. Kao na obdukciji.
Heston propituje način na koji pripremamo čokoladu dok podiže poklopac s magičnih pucketavih slatkiša, s kolača od marakuje s eksplodirajućom podlogom, a tu je i cvjetni tiramisu u tegli s jestivim tlom od čokolade. Heston pretvara tamnu čokoladu u bogato čokoladno vino.
Heston otkriva tajnu velikog kuhanog jajeta, savršenog poširanog jajeta i njemu svojstvenog škotskog jajeta. Heston izaziva lokalni ženski Holyport istitut na pripremanje kajgane te ih podučava kako napraviti savršenu torticu s limunom koja nikad ne zakaže.
Heston se prihvaća skromnog krumpira, osnove svakog jačeg britanskog obroka. Ali krumpiri mogu još svašta osim da ih se kuha, peče ili pasira. Heston otkriva savjete i tehnike kako pretvoriti obični krumpir Maris Pipers u glavno jelo od kojeg cure sline.