Ukusi Istanbula: Tom Ejken
Epizode
1
Zemlja
+U ovoj epizodi glavna kuharica Deniz vodi Toma da vidi drevnu metodu kuhanja duboko u zemlji. Ta je tradicija živa u samom srcu Istanbula. Odlaze u Büryan u Aksaray Kadýnlar Pazarý, a to je restoran ispod starog akvadukta gdje kušaju tradicionalni kebab.
2
Kemija
+U ovoj epizodi Tom posjećuje multikulturalnu četvrt Balat. Njegov vodič, Tendü Meriç vodi ga po toj staroj četvrti u kojoj kao da je vrijeme stalo. Prva postaja mu je Vodina Café u kojem chef Meltem Açýkel pokazuje Tomu kako fermentira jogurt slanutkom.
3
Voda
+Bospor je učinio Istanbul transkontinentalnim gradom i utjecao je ne samo na kulinarstvo, već i na kulturu grada. Tom upoznaje Defne Koryürek iz pokreta za sporu hranu i aktivisticu koja radi na zaštiti morskih vrsta. Tom ide u restoran Lacivert pod bosporskim mostom.
4
Vatra
+Tom upoznaje Civana Era, vlasnika i chefa uglednog lokala Yeni Lokanta u Istanbulu. Civan Tomu pokazuje druge stanbulske delikatese, tradicionalni ocakbaþý gdje posebno sjeckano mljeveno meso postaje ukusni kebab.
5
Nasljeđe
+Tom upoznaje lokalnog chefa Maksut A kara i njegovu suprugu Tamar ut caféu ispod legendarne tvrđave Rumelihisari u Istanbulu. Tamo saznaje da je doručak važan turskim obiteljima i više je poput gozbe, pogotovo vikendom. Ovdje će Tom kušati menemen.
6
Budućnost
+Tom upoznaje Mehmeta Gürsa, koji je istaknuti član turske gastronomske scene, ne samo zbog ugleda, već i zbog manifesta nove anatolijske kuhinje. U njemu se s poštovanjem odnosi prema lokalnim namirnicama, a prema jelima ima futuristički pristup.