Salata s popečcima od graha i salsom od rajčice

00:51

Sljedeći TV termin

  1. Utorak 19 Ožujak u 11:30

    Vegetarijanski meni (E05 - S02)

  2. Utorak 19 Ožujak u 16:30

    Vegetarijanski meni (E05 - S02)

  3. Srijeda 20 Ožujak u 00:00

    Vegetarijanski meni (E05 - S02)

Sažetak

Lora i Stoyan oduševit će nas receptima nadahnutima balkanskom kuhinjom te mnoštvom savjeta, trikova i dobrog raspoloženja. U svakoj od dvadeset epizoda predstavljaju po tri recepta za razne prigode.

Isječci

Epizode

  • 1

    Omiljeni recepti iz djetinjstva

    +

    Lora i Stoyan u ovoj epizodi prebiru po uspomenama na koje ih podsjećaju dragi okusi omiljenih jela iz djetinjstva. Pripremaju chushku byurek, malo drugačiju inačicu klasične musake, i kolačiće po receptu Lorine mame.

  • 2

    Staro, ali ukusno

    +

    Lora i Stoyan će nadahnuti hrvatskom kuhinjom pripremiti mlince i podijeliti recept za blagdansku pečenu patku. Nakon laganih mlinaca i svečane pečene patke, pripremaju i desert: slatku makovnjaču koju odlikuju kontrast boja i nenadmašni okus.

  • 3

    Kod kuće

    +

    Dan je posvećen omiljenim domaćim jelima. Lora i Stoyan započinju s brzom salatom od kupusa s veganskom majonezom. Slijedi poseban gulaš sličan čirpanskim ćuftama. Kulinarski dvojac za kraj priprema uskrsne okruglice s domaćim čokoladnim namazom.

  • 4

    Grčko ljeto

    +

    Grčka je poznata po ukusnoj hrani, a Lora i Stoyan ubrajaju se među njezine obožavatelje. Naš će dvojac u ovoj epizodi kuhati poznatu pileću juhu od jaja i limuna, pripremati domaće ćevape od janjetine i ispeći ukusan kruh sa sirom.

  • 5

    Ljeto

    +

    Lako i brzo predjelo od sira s tikvicama na žaru Lorin je i Stoyanov prvi recept. U istom duhu nastavljaju s brzom, laganom i osvježavajućom tjesteninom s kozicama. Desert je leden i zanosan: semifreddo sa smokvama i karameliziranim kadaifom.

  • 6

    Stoyan priprema zabavu

    +

    Što pripremiti kad očekujemo goste? Lora i Stoyan s nama će rado podijeliti odgovor. Tek će nam pobuditi laganim predjelom od patlidžana i kremastog sira, hrskavim carskim mesom s aromatičnim krumpirom i pomalo zaboravljenom halvom od griza.

  • 7

    Istanbul

    +

    Očarani Istanbulom, Lora i Stoyan pokazat će nam tri orijentalna jela: juhu od teleće koljenice za doručak ili predjelo, sarmice od vinove loze s bulgurom za glavno jelo i saralije za desert. Uče nas motati sarme i štapom oblikovati saralije.

  • 8

    Uspomena iz djetinjstva

    +

    Lora i Stoyan daju nam ideju za toplu krumpir-salatu s dimljenom pastrvom i hrskavim mrvicama koju možemo poslužiti i kao lagano glavno jelo. U drugom receptu stvaraju nešto od ničega – popečke od rajčica. Slatka je završnica šareni tart s voćem.

  • 9

    Iz bakinog vrta

    +

    Osebujne rustikalne palačinke s aromatičnim zelenim umakom, sirom i orasima prvi su recept koji će Lora i Stoyan podijeliti s gledateljima. Nakon brzog variva rade najlakši kolač od keksa koji možemo zamisliti.

  • 10

    Bezmesno, a ukusno

    +

    Jednostavna juha s gljivama i rižom, dojmljiva riža s patlidžanima i pržene pogačice s maslinama tri su jela bez neuobičajenih sastojaka s kojima će Lora i Stoyan oduševiti ljubitelje ukusne vegetarijanske hrane.

  • 11

    Nedjeljna idila

    +

    Lora i Stoyan daju nam ideju za obiteljski nedjeljni ručak. Piletina stifado slasno je blagdansko glavno jelo, ukusnu šarenu salatu pripremaju od povrća na žaru, a desert je pita koja nalikuje svima omiljenoj riži na mlijeku i karamel-kremi.

  • 12

    Dašak Jadrana

    +

    Zanimljiva inačica juhe od bundeve prvo je jelo koje Lora i Stoyan nude gledateljima. Slijede svečano glavno jelo – pašticada od kunića, te slatka domaća pita s tankim hrskavim korama i slasnim nadjevom.

  • 13

    Solun

    +

    Lora i Stoyan će nam nadahnuti grčkom kuhinjom pokazati recept za pileće ražnjiće u tajnoj marinadi. Uz ražnjiće nam nude predjelo od jogurta s ciklom i hrskavim kiselim krastavcima, a na kraju peku natopljeni kolač od naranče i marelica iz kompota.

  • 14

    Bospor

    +

    Kao pravi ljubitelji turske kuhinje, Lora i Stoyan s nama su odlučili podijeliti recepte koje često i sami pripremaju: juhu od crvene leće, pljeskavice od bulgura i kolačiće od sezama.

  • 15

    Od svuda pomalo

    +

    Bogata i zasitna goveđa juha, laka kajgana s usoljenom govedinom te sočna, pahuljasta torta s obiljem oraha i oštrinom agruma tri su recepta koja Lora i Stoyan pripremaju dok prebiru po zanimljivim uspomenama i dogodovštinama.

  • 16

    Albansko gostoprimstvo

    +

    Lora i Stoyan donose nam tri zanimljiva recepta iz albanske kuhinje. Započinju s fergeseom – omletom u koji umjesto paprika idu jetrice. Slijede brze i lake pogačice iz tave te balkanska inačica latinskoameričkog kolača tres leches ili „tri mlijeka“.

  • 17

    Rodopsko gorje

    +

    Kad su u izobilju šumske gljive, najbolje je skuhati juhu, prvi prijedlog Lore i Stoyana. Nakon juhe rade osebujni keşkek i daju nam ideju za laku domaću halvu.

  • 18

    Na selu

    +

    Lora i Stoyan često zavire u stare bilježnice s receptima, gdje pronalaze prava blaga poput variva od bamije, zapečenih mesnih okruglica s mliječnim umakom i medenjaka, koje spremaju u ovoj epizodi.

  • 19

    Dan bez mesa

    +

    Lora i Stoyan će nam na dan posvećen bezmesnim jelima pokazati recept za ukusne popečke od špinata poslužene uz jogurt s limunom. Salata je zasitna – zelena leća s ciklom i kremastim sirom, a desert – lijepi kolačići u dvije boje.

  • 20

    Ulična hrana

    +

    U posebnoj epizodi gostuje sedamnaestogodišnji Michail Filipov, koji sanja postati slavni kuhar. Lora, Stoyan i Misho pripremaju choripán i cheeseburger sa slaninom jer budući kuhar obožava uličnu hranu. Na kraju peku kolačiće neobičnog oblika.

Recepti