Sažetak
Kroz 20 epizoda „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, gledatelji će uživati u laganim mediteranskim receptima i otkriti fascinantne proizvode koji se tradicionalno mogu pronaći u sunčanoj Istri.
Kroz 20 epizoda „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, gledatelji će uživati u laganim mediteranskim receptima i otkriti fascinantne proizvode koji se tradicionalno mogu pronaći u sunčanoj Istri.
Inćun je malen i za odkoštavanje treba vremena i iskustva. Skoko će ih napuniti pestom, uvaljati u tijesto i od kostiju napraviti čips. Neiskusnije će razveseliti komarča na tavi s pireom od povrća i pečenom palentom. Desert – sorbet od limuna.
Skoko dodjeljuje skuti tri različite uloge. U predjelu kao punjenje za rajčice s inćunima i kaparima, u tijestu za njoke od pira s umakom od sipe i za kraj u torti od sira.
Skuša je jedna od omiljenih Skokinih riba. Njegov confit od skuše je jednostavan i fantastičnog okusa. Slijede raskošna salata od kozica s neobičnim dresingom i privlačan mousse od jagoda s čokoladnom tortom.
Epizoda počinje ploškama patlidžana punjenim mješavinom vrhnja i badema. Slijede okruglice od pilećih prsa s punjenjem od gljiva i špinata. I nikad dosta krafni punjenih kremom od mascarponea.
Fileti od svinjetine ubrzo postaju mekani i sočni. Skoko ih servira preko kanapea od pirea od bundeve. Dok je meso u tavi, nestrpljivi uživaju u brusketama s mirisnom tapenadom. Za kraj – karamelizirane sušene smokve sa skutom.
Za ovaj jelovnik Skoko crpi nadahnuće iz venecijanske kuhinje koja je ostavila traga u istarskoj kuhinji. Ukiseljeni inćuni za fantastičan početak, a domaće tagliatelle s umakom od liganja stvaraju osjećaj ugode . Za desert je tiramisu.
Skoko priprema fantastično predjelo s palentom i slaninom. Zatim poslužuje hrskave krumpire s istarskom kobasicom. Na kraju priprema elegantan desert od semoline i jabuka.
Nadahnuće za ovu epizodu recepti su iz Labina, najplodnijeg područja Istre. Rižole od tikvica, kotleti od janjetine s komoračem i za glavno jelo zloglasni labinski ravioli. Za desert slijede tri Skokina prijedloga koje se isplati vidjeti.
Ova epizoda posvećena je morskim klasicima. Tuna se pretvara u tartar. Skoko je spaja s bobom i poslužuje kao elegantno predjelo. Za glavno jelo je brancin u škartocu sa šarolikim povrćem.
Ukiseljena namotana iglica prekrasna je skulptura primamljivog okusa. Svi vole ražnjiće od cipla koje Skoko poslužuje s kremom od češnjaka u koju umače čips od riblje kože. Za desert je neodoljiv pjenasti vinski šato od svježeg voća.
Ova je emisija posvećena Dalmaciji, regiji poznatoj po vinima. Zato Skokina jelo idu dobro uz dalmatinska vina: slana pita od blitve, crni rižoto s lignjama i kozicama i karamelizirani bademi.
Juha od crvene leće i bundeve gusta je i ukusna. Pastrvu pečenu pod korom od lješnjaka i posluženu s mahunama jednostavno je spraviti. Jabuke punjene orasima i datuljama omiljen su domaći desert. Skoko predstavlja raznoliku zagorsku kuhinju.
Tri veličanstvena jela s narančom. Citrusi daju svježinu i eleganciju domaćoj pašteti od pilećih jetrica. Skokin rižoto od ječma se uz kremu od naranče pretvara u jelo iznimnog okusa. Creme brulee sa svježim voćem i aromom citrusa radost je za nepce.
Vis je ribarski otok. Muškarci ribare dok žene mijese tijesto za višku pitu. Skoko će ga sam zamijesiti. Ako ulove lignju, napravit će specijalitet. Skuhao ju je, ispekao i poslužuje s cikorijom. Torta je od kukuruznog brašna, badema i limuna.
Skoko dijeli svoje najdraže recepte iz djetinjstva. Rizi bizi, pileći bataci ispod peke i knedle sa šljivama koje njegovi zovu „Anin najdraži desert“. To su Skokine dječje radosti.
Na bakinom štednjaku stalno krčka nekoliko lonaca. U ovoj epizodi Skoko sprema bakine recepte: škampe i dagnje na buzaru te mijesi tijesto za pljukance s pašticadom. Za desert priprema ukusne, šarene bombone.
U ovom nastavku saznajemo što znači „zaseka“. Skoko pretvara paštetu od slanine u elegantno predjelo, a zatim sprema teleća jetra s palentom. Za desert su pijane kruške. Ovaj jelovnik puni tijelo i dušu kulinarskim entuzijazmom.
Avantura započinje s 800 g sušenog bakalara koji u 24 h prerastu u 5 kg. Nastavljamo s blagdanskim receptom po kojem je petero kuhalo cijeli dan. Začas je pola spravljeno s domaćom pastom, a druga polovica s krumpirom i mahunama. Desert – kroštule.
Skoko predstavlja blagdanski jelovnik za znance i gurmane. Počinje modernom fritatom nadahnutom Zembom. Za glavno jelo je mekana teleća koljenica u mirisnom umaku. Za desert ne zaboravite umočiti puslice od badema u čašu vina.
Skoko poslužuje jela za prave znalce. Pretvara kozice i dozrele rajčice u jednostavno predjelo. Iz mreža izabire nepoznate i ružne ribe koje pretvara u brudet bez kostiju – riblju juhu. Desert je njegovo omiljeno - voće preliveno vinskim sirupom.