Višnja – nezaobilazno voće ljetnih slastica

Srijeda 1 Srpanj

Višnja – nezaobilazno voće ljetnih slastica

Njezina atraktivna tamno-crvena boja i sočan neodoljiv slatko-kiselkasti okus, opravdan je razlog zašto se višnja smatra caricom brojnih slatkih delicija – pogotovo ljeti. Nastala je križanjem slatke domaće trešnje s divljim kiselijim vrstama te je bila poznata još starim Rimljanima. No, smatra se da divlje vrste trešanja potječu još iz zapadnog djela Azije, a negdje prije 2500 godina one su se počele i uzgajati, i to u Turskoj i Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju te su se ova dva voća, zahvaljujući njima, proširile gotovo po cijeloj Europi.

Višnju s pravom nazivamo plemenitim voćem, zbog unutarnjih svojstava ploda. Nisu zanimljive samo zbog okusa nego pomažu kod nesanice, bolova nego su i prirodni antioksidans. Osim toga, daju i osjećaj sitosti te čiste organizam od štetnih tvari. Bogate su vitaminima A i C te folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema.

U Hrvatskoj se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjevernom kontinentalnom dijelu i u sredozemnom dijelu, odnosno u Dalmaciji. U Dalmaciji se proizvodi višnja maraska, koja se odlikuje posebnom kakvoćom, a koristi se za razne delicije. Sve do 1971. godine u Dalmaciji se proizvodilo više od 12.000 tona, a danas je proizvodnja niža od 3.000 tona. No, unatoč tome višnje su nezaobilazan dio raznih ljetnih slastica.

Neodoljive i sočne štrudle, bogate pite, kremaste, slasne torte i voćne osvježavajuće salate nezamislive su bez višnje i njezinog specifičnog okusa, koji svakom kolaču daje posebnu notu. Osim toga, višnje su odlične za pripremu ukusnih džemova i bogatih preljeva koji mogu svaki kolač učiniti još slasnijim. Kombinacija preljeva od vrućih višanja i palačinki punjenih sa sladoledom, prava je slatka poslastica koja će oduševiti sve prisutne.

 

KROASANI S KREMOM OD VANILIJE I VIŠANJA

Sastojci:

  • 750 g tijesto za savijače
  • 100 g višnje
  • 3 prstohvat mljevenog cimeta
  • 2 kom vanilin šećer
  • 1 kom puding od vanilije,
  • instant 4 male žlice kukuruznog škroba
  • 1 žlica margarina, soft (od biljnih ulja )
  • 450 ml mlijeka kravlje, punomasno
  • 1 kom jaje

Priprema:

  1. Kuhajte višnje s vanilin šećerom i cimetom dok ne omekšaju.
  2. Nakon toga dodajte škrob, koji ste umutili u malo vode. Kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu.
  3. Skuhajte puding prema uputama na pakiranju pa kad se malo ohladi, umiješajte i maslac.
  4. Pomiješajte puding i kremu od višanja.
  5. Izrežite trokute od tijesta i nadjenite ih kremom.
  6. Zatim ostavite da odstoje desetak minuta. Pecite ih na 180°C oko 15 minuta dok ne dobiju boju.