Trešnja - voće koje vole stari i mladi

Srijeda 1 Srpanj

Trešnja - voće koje vole stari i mladi

Napokon je došla sezona ukusnih trešanja, koje prema novim istraživanjima imaju brojne zdravstvene prednosti. Još su stari Rimljani vjerovali da plodovi trešnje podižu energiju i osnažuju. Danas, trešnja se smatra korisnim prehrambenim proizvodom koji može imati preventivan, pa čak i terapeutski učinak na brojne bolesti povezane s kardiovaskularnim sustavom i gastrointestinalnim traktom. Osim toga, sastav trešanja bogat je vitaminima, organskim kiselinama, mikro i makro elementima, a samo voće ima visoke ukusne karakteristike.

Povijest trešanja seže još u davna vremena, a središnji i istočni dijelovi Kine smatraju se njezinom domovinom. Drvo je u Europu stiglo iz Male Azije, grada Kerazunda, zbog čega se zvalo Cerasus, koje je s vremenom postalo "trešnja”. Osim toga, postoji i nekoliko teorija o podrijetlu naziva "trešnja". Vjeruje se da dolazi od latinske riječi Viscum, što doslovno znači "ptičje ljepilo", odnosno stablo s ljepljivim sokom. Prije toga, ptice su uhvaćene pomoću ove ljepljive tvari. Obična trešnja, iako slična višnjama, ima prepoznatljiv izgled. Ima kratke, jednostavne, cijele listove tamnozelene boje s voštanom oblogom na poleđini. Cvjetovi, koji su posebno lijepi u kasno proljeće, sakupljeni su u užarenim cvatovima, veliki, imaju visoku stabljiku. Za biljku je karakteristično obilno cvjetanje.

Plodovi trešnje se koriste u prehrambenoj industriji, narodnoj i tradicionalnoj medicini. Imaju visoka antioksidacijska svojstva, izvor su polifenola i imaju visoku koncentraciju vitamina C. Koriste se i kao tonik, te također kao sredstvo za održavanje imuniteta. Zbog visokog sadržaja folne kiseline, ovaj se proizvod preporučuje ženama tijekom trudnoće. Osim toga, ima svojstvo ekspektoransa i može se koristiti za astmu ili bronhitis, pomaže u suzbijanju upale gornjih dišnih putova.

U kulinarstvu trešnje se koriste za brojne slastice i ostale sastojke. Kompoti, džemovi, marmelade, čokolade, likeri, rakije, pirei, pjenice, sorbeta, umaci, nadjevi, voćne salate, torte, kolači... – u svima njima trešnja će doći do izražaja, bilo da ima glavnu ili sporednu ulogu.

 

ČOKOLADNE KOCKE S TREŠNJAMA

Sastojci:

 • 200g tamne čokolade
 • 100g mliječne čokolade
 • 250g maslaca
 • 400g smeđeg šećera
 • 4 jaja
 • 140 g višenamjenskog brašna
 • 50g kakaa
 • 150g trešanja

 

Priprema:

 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Papirom za pečenje obložite lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm.
 2. Čokoladu, maslac i šećer istopite na laganoj vatri.
 3. Umiješajte jaja, jedno po jedno, u rastopljenu čokoladu. Dodajte brašno i kakao, i dobro izmiješajte. Umiješajte pola trešanja i stavite tijesto u lim za pečenje. Preostale trešnja stavite na kolač.
 4. Pecite oko 30 minuta.