Šparoge

Petak 8 Svibanj

Šparoge

Omiljen sastojak svakog proljetnog recepta, šparoge su glavna zvijezda u kuhinji. Kao jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća, niti ne čudi što ju mnogi smatraju idealnom namirnicom za uravnoteženu prehranu i održavanje vitke linije. Osim vitaminima i mineralima, šparoge su bogate kalijem i kalcijem te mnogim ostalim vrijednim i nutritivnim tvarima poput vitamina B6, magnezija i cinka. Tome svjedoči i činjenica da je aminokiselina asparagin dobila ime po šparogama jer su one bogate upravo tim sastojkom.

Mnogo je različitih vrsta šparoga te su im i okusi različiti. Mnogi domaći šparogoljupci preporučaju upravo divlje zelene šparoge koje se najčešće mogu naći na njihovom tanjuru. Sezona divljih šparoga je od ožujka do lipnja, ali se u domaćim trgovinama mogu naći tijekom cijele godine.

Šparoga (šparga) potječe iz zapadnog Mediterana, a uzgaja se još od pradavnih vremena. Kinezi su šparoge brali prije više od 5000 godina. Najviše su ih koristili kao lijek protiv kašlja te problema s mjehurom. Antički liječnik Hipokrat s Kosa i Dioskorid, šparogama su liječili žuticu, a služile su im i kao laksativ i diuretik. U šparogama kao ukusnoj namirnici također su uživali i stari Rimljani, a zatim su pale u zaborav sve dok ponovno nisu postale omiljena namirnica na dvoru Luja XIV, a postale su poznate i kao pravi prirodni afrodizijak.

U kuhinji, šparoge se mogu pripremati na razne načine. Mogu se kuhati, pripremati na pari ili roštilju, tavi ili u pećnici. Smatraju se pravom delicijom te se mogu jesti i sirove iako se njihov karakterističan okus oslobađa tek pri termičkoj obradi na visokim temperaturama. Šparoge se slažu praktički sa svime od mesa i ribe pa sve do povrća ili drugog samoniklog bilja. Divlja šparoga u Hrvatskoj prepoznatljiv je i nezaobilazan dio gastronomije Sjevernog Jadrana. Iako ih se može pronaći i u Dalmaciji, sjevernojadranska je popularnija zbog svog intenzivnijeg okusa. U Lijepoj našoj šparoge se najčešće pripremaju kuhane te začinjene maslinovim uljem i vinskim octom. No, svaki recept s šparogama je dobro došao te zasigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim.