Rajčica – svestrana blagodat ljeta
Utorak 29 Rujan
Kasno ljeto je znaku rajčica, koje osim što su ukusne i prepune hranjivih tvari, vrlo lako se kombiniraju u raznim jelima. Osvježavajući okus na suncu dozrele domaće rajčice upečatljiv je ljetni doživljaj. Iako u današnje doba rajčicu možemo naći na tržnici tijekom cijele godine, sve blagodati rajčice najbolje osjećamo u ljetnim mjesecima – od lipnja do rujna. Rajčica je dio obitelji koja između ostalih plodova uključuje i patlidžan te krumpir. Značenja imena rajčice na različitim jezicima sadrži povijest i tajnovitost koja okružuje ovaj plod. Primjerice, na latinskom njeno ime znači “vučja breskva”, a ovaj pojam odnosi se na drevno vjerovanje kako je ovaj plod opasan. Francuzi rajčicu zovu pomme d’amour , ili u prijevodu “jabuka ljubavi,” a ovo su joj ime nadjenuli zbog potencijalnih afrodizijačkih svojstava. U Italiji, za rajčicu se kaže pomodoro ili “zlatna jabuka,” zbog činjenice da su njima prve poznate vrste rajčice bile žute boje.
Rajčica je ljeti iznimno popularno povrće koje susrećemo u više od tisuću različitih vrsta koje se razlikuju oblikom, bojom i veličinom - od posve malih, okruglih rajčica, preko jarko žutih vrsta i talijanskih duguljastih rajčica, pa sve do zelenih rajčica čija je priprema vrlo popularna u južnoameričkoj kuhinji. Jestiv je jedino plod ove biljke, budući da listovi sadrže toksične alkaloide. Iako rajčice većina smatra povrćem, one zapravo pripadaju skupini voća, a zanimljivo je kako jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kcal. Osim toga, čak 95% ploda rajčice čini voda, dok preostalih 5% uglavnom čine ugljikohidrati i prehrambena vlakna. Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Rajčice spadaju u jedan od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kosti.
Kao neizostavni dio mediteranske kuhinje, rajčice su baza kultnih šalši te najzanimljivijih umaka koji upravo našu svakodnevnu kuhinju čine posebnom. Nenametljiva slatkokisela okusa, lako se spaja s gotovo svim namirnicama. Rajčicu tako možete kušati od predjela sve do deserta te se od nje pripremaju najpopularniji kokteli. Svježe rajčice idealne su za pripremu hladnih jela, od sendviča i salata sve do šarolikih kanapea u kojima se rajčica odlično slaže uz tikvicu, sireve, inćune i krastavce.
Recept:
GAZPACHO JUHA
Sastojci:
- 4 srednje velike rajčice
- 2 velika krastavca
- 2 glavice crvenog luka
- 3 srednje velike paprike
- 1 žlica šećera
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- malo aceto balsamica
- šalica vode
- svježi origano/bosiljak/peršin
Priprema:
- Povrće očistite i nasjeckajte na najsitnije komade. Pazite da vam se pritom na dasci za rezanje ne iscijedi sav sok od rajčica, jer vam treba za konzistenciju juhe. Na kraju sve zalijte šalicom vode.
- Povrće začinite šećerom, soli, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i par kapi aceto balsamica. Pustite da odstoji u hladnjaku kako bi se sastojci povezali i u međuvremenu skuhajte jaja. Moraju biti tvrdo kuhana kako se ne bi izlila u juhu.
- Servirajte hladno s kuhanim jajima i prepečenim kruhom.