Poriluk

Utorak 29 Rujan

Poriluk

Poriluk je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Srodan je češnjaku, luku i vlascu, samo mu je okus manje intenzivan pa nema bojazni da će svi bježati od vas ako na primjer u krumpir-salatu umjesto običnog luka stavite na trake ili tanke kolutove narezan poriluk. Poriluk može narasti i do veličine od pola metra, a podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao. U rano proljeće ovo povrće se koristi za pročišćavanje organizma i obnavljanje crijevne flore, a vrhunac doživljava u rano ljeto kada razvija najbolju aromu i najnježnije listove. Uzgajali su ga Egipćani, Grci, Rimljani, a  smatra kako je bio poznat i ranije. U povijesti je zabilježen kao omiljeno jelo cara Nerona, koji ga je svakodnevno jeo kako bi imao lijep glas, a raspisao je i obavezu Rimljanima da ga jedu jednom mjesečno kako bi bolje zvučali. Poriluk se odtada postupno proširio Europom. Simbol je pobjede i zaštite od rana, a danas je zaštitni znak Walesa.

Poriluk je dobar izvor vitamina C i B6, folne kiseline, mangana i željeza. Značajna djelatna tvar u poriluku je eterično ulje u kojem ima sumpora. Blagotvorno djeluje na izlučivanje želučanih i crijevnih sokova, jetre i žuči. Osim toga, pomaže regulirati razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Smatra se i kako poriluk djeluje povoljno i na izlučivanje mokraće te izlučivanje sluzi iz dišnih organa.

U kulinarstvu, nema jela u koje ga ne možete dodati, jede se sirov, kuha se, peče. Izvrstan je u rižotima, tjesteninama, salatama, uz pečenja, u varivima, a sam za sebe na žlicu u vege varijanti ili sa suhim mesom jedan je od naših odabranika koji je ušao među top deset zimskih jela na žlicu. Poriluk je namirnica koja se može pripremati svakodnevno, i to na razne načine. Ipak, poriluk se najčešće kuha i poslužuje s dodatkom maslinovog ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak salatama, umacima te juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk možete i pirjati samostalno ili u kombinaciji sa slaninom, šunkom, jajima, puževima, ribom ili gljivama. Pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i prezlom ili nadjeven s topljivim sirevima.

Recept;

CALZONE S PORILUKOM

Sastojci:

Za nadjev:

  • 100 ml maslinova ulja
  • 500 g poriluka
  • 200 g mozzarelle
  • sol
  • papar
  • Za tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 pakiranje suhog kvasca
  • žličica šećera
  • žličica soli
  • topla voda
  •  

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju prodinstajte poriluk. Posolite ga i popaprite te ostavite da se ohladi.
  2. Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, kvasac, sol i šećer.
  3. Dodajite toplu vodu dok se ne formira tijesto koje vam se neće lijepiti po rukama.
  4. Dodajte još brašna ako je potrebno da razvaljate tijesto.
  5. Formirajte krugove od tijesta, promjera 20-ak cm, napunite s porilukom, pospite mozzarellom i dobro zatvorite.
  6. Pecite na plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje oko 35 minuta na 170 stupnjeva