Poriluk
Utorak 29 Rujan

Poriluk je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Srodan je češnjaku, luku i vlascu, samo mu je okus manje intenzivan pa nema bojazni da će svi bježati od vas ako na primjer u krumpir-salatu umjesto običnog luka stavite na trake ili tanke kolutove narezan poriluk. Poriluk može narasti i do veličine od pola metra, a podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao. U rano proljeće ovo povrće se koristi za pročišćavanje organizma i obnavljanje crijevne flore, a vrhunac doživljava u rano ljeto kada razvija najbolju aromu i najnježnije listove. Uzgajali su ga Egipćani, Grci, Rimljani, a smatra kako je bio poznat i ranije. U povijesti je zabilježen kao omiljeno jelo cara Nerona, koji ga je svakodnevno jeo kako bi imao lijep glas, a raspisao je i obavezu Rimljanima da ga jedu jednom mjesečno kako bi bolje zvučali. Poriluk se odtada postupno proširio Europom. Simbol je pobjede i zaštite od rana, a danas je zaštitni znak Walesa.
Poriluk je dobar izvor vitamina C i B6, folne kiseline, mangana i željeza. Značajna djelatna tvar u poriluku je eterično ulje u kojem ima sumpora. Blagotvorno djeluje na izlučivanje želučanih i crijevnih sokova, jetre i žuči. Osim toga, pomaže regulirati razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Smatra se i kako poriluk djeluje povoljno i na izlučivanje mokraće te izlučivanje sluzi iz dišnih organa.
U kulinarstvu, nema jela u koje ga ne možete dodati, jede se sirov, kuha se, peče. Izvrstan je u rižotima, tjesteninama, salatama, uz pečenja, u varivima, a sam za sebe na žlicu u vege varijanti ili sa suhim mesom jedan je od naših odabranika koji je ušao među top deset zimskih jela na žlicu. Poriluk je namirnica koja se može pripremati svakodnevno, i to na razne načine. Ipak, poriluk se najčešće kuha i poslužuje s dodatkom maslinovog ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak salatama, umacima te juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk možete i pirjati samostalno ili u kombinaciji sa slaninom, šunkom, jajima, puževima, ribom ili gljivama. Pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i prezlom ili nadjeven s topljivim sirevima.
Recept;
CALZONE S PORILUKOM
Sastojci:
Za nadjev:
- 100 ml maslinova ulja
- 500 g poriluka
- 200 g mozzarelle
- sol
- papar
- Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 pakiranje suhog kvasca
- žličica šećera
- žličica soli
- topla voda
Priprema:
- Na maslinovom ulju prodinstajte poriluk. Posolite ga i popaprite te ostavite da se ohladi.
- Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, kvasac, sol i šećer.
- Dodajite toplu vodu dok se ne formira tijesto koje vam se neće lijepiti po rukama.
- Dodajte još brašna ako je potrebno da razvaljate tijesto.
- Formirajte krugove od tijesta, promjera 20-ak cm, napunite s porilukom, pospite mozzarellom i dobro zatvorite.
- Pecite na plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje oko 35 minuta na 170 stupnjeva