Podravina – Gastronomski i kulturni hedonizam

Petak 8 Svibanj

Podravina – Gastronomski i kulturni hedonizam

Podravina obuhvaća prostor između rijeke Drave na sjeveru i pobrđa Bilogora, odnosno sjevernih ogranaka Kalničkog gorja na jugu. Za razliku od istoimenog geografskog pojma, obuhvaća manje i uže područje oko gradova Ludbreg, Đurđevac i Koprivnica. Ovaj jedinstveni geografski položaj čini ju jedinstvenom jer se prostire kroz čak 3 hrvatske županije.

Bogata povijest i tradicija, glavne su odlike ovog područja. Iz tog razloga Središnja Podravina jedno je od glavnih odredišta za odmor gdje posjetitelji mogu uživati u bogatoj ponudi ukusnih i primamljivih jela, autohtonih slastica i opojnih pića. Podravsku gastronomsku ponudu čine jela puna okusa koja će oduševiti sve gurmane. Bilo da se radi o tradicionalnim podravskim štruklima, kašama, kotlovini, „fišu“ ili pak krpicama sa zeljem, podravske delicije nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Jela podravske ravnice duboko su povezane s povijesti Hrvatske. Tako se na tanjuru mogu pronaći jela koja su nastala u kombinaciji s austrougarskom, mađarskom pa čak i francuskom kuhinjom.

Poljodjelstvo je jedna od glavnih grana kojom se stanovnici bave te se najviše uzgajaju kukuruz, lan, krupna stoka, a između ostalog posebno se ističe vinogradarstvo gdje glavnu ulogu imaju drvene kleti. Upravo su kleti glavna mjesta društvenih okupljanja i različitih vinogradarskih aktivnosti. Osim toga, u podravskoj kuhinji se nalaze proizvodi od kravljeg mlijeka, jela od tijesta te mesna jela.  Žitarice se koriste u pripremi jušnih jela za okrijepu. Upotreba svinjske masti svakom jelu daje specifičan okus uz neizostavno vrhnje, a salate se začinjaju bučinim uljem.

Specijaliteti ovog podneblja su peluni ili languši, požiraki, hlebinska juha, pogača z orehima, rezanci s vrnjem i makom, dravska riba v kuruznoj meli, zlevanke, mazanice, digance, proste pogače kao i štrukle s friškim zeljem, tikvom i makom, trešnjama, višnjama i kašnjake. Uz njih, tu je i težačko jelo koje se u pinklecu, zamotuljku nosilo u polje a služilo je za okrijepu nazvano Pajdaš jer je Podravcima prijateljstvo i društveno okupljanje jedno od najvažnijih stvari. Pajdaši su komad tvrdog sira ili prgice, komad slanine, kobasica, luk, kruh kuružnjak i kupica vina. Pravi objed usred polja! Posebni specijaliteti Podravine su kotlovina i „fiš“. Kotlovina je jelo temeljeno na povrću te mesu i kobasicama gdje svaki kuhar dodaje i svoj poseban začin kako bi upravo njegova kotlovina bila najbolja. Isto je i sa „fiš“ paprikašem koje vrijedne podravske domaćice vrlo čestu pripremaju za obitelj i goste. Recepti ova dva specijaliteta brižno se čuvaju te se prenose s koljena na koljeno kako bi uvijek iznova oduševila.

Posebno mjestu u podravskoj kuhinji imaju kolači i slastice. Tu su mazanice, zlevanke, pogače, štruklji i prkači, a osim toga prkače Podravina slavi kroz najslađu manifestaciju – Međunarodni festival tradicijskih kolača. Gastronomska priča Podravine ne bi bila potpuna bez domaćeg vina i rakije. Lokalne delice uvijek su popraćene samo najboljim vinima. Bilo da birate graševinu, pinot ili souvignon, ova pitka vina najbolje se slažu uz brojne podravske specijalitete. Uz ovo a i mnogo prirodne ljepote, Podravina je nezaobilazna destinacija koja sama za sebe nudi nezaboravno iskustvo.