Paprika – kraljica domaćih delicija
Utorak 29 Rujan
Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narančaste, crvene, ljubičaste ili smeđe. Ono zašto je omiljena je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin.
Donesena iz Novoga svijeta kao egzotična ukrasna biljka, u dva je stoljeća polako osvojila stari kontinent. Isprva kao jeftinija zamjena za papar, a potom kao najrasprostranjenija biljka iz obitelji pomoćnica koja se osobito dobro uklopila u kuhinje Azije. Priča o paprici osobito je povezana s Mađarskom i Španjolskoj, čijim vrtlarima zahvaljujemo kultiviranje mnogih ljutih i slatkih vrsta. Početak pohoda u kojem je paprika pokorila sve kontinente obično se smješta u vrijeme napoleonskih ratova, kada se sreća okrenula u korist začinske paprike i mađarskih proizvođača što su u to doba harali Europom.
Paprika je povrće bogato brojnim hranjivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamini C, A i E kao i provitaminom betakarotenom koji su našem tijelu neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Prije svega zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta. Kao boga izvor vitamina A i C, paprika pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i kod liječenja bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte…Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo masnoća i kalorija.
Paprika se koristi u mnogim zemljama svijeta kao dodatak salatama, varivima, umacima, pirjanim jelima i drugim delicijama. Možete je puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirovu. Mljevena, sušena paprika zacijelo je već jedan od osnovnih začina u vašoj kuhinji. Paprike su, bez puno truda, odlična baza brojnih ljetnih jela. Standardno su fine svježe u ljetnim salatama, u društvu rajčice i luka, te kao osvježavajući dodatak svakog sendviča. Uz malo kreativnosti i različitih nadjeva, pretvorite ih u zvijezde ljetnih druženja.
Recept:
FOCACCIA S PAPRIKOM I FETOM
Sastojci:
- Za tijesto:
- 20 g svježeg kvasca
- 3 dl vode
- 1 mala žlica šećera
- sol
- 3 žlica maslinovog ulja
- 330 g pšeničnog brašna
- Za nadjev:
- zelene masline
- paprika žuta
- crvena paprika
- cherry rajčica
- vezica bosiljka
- feta sir
Priprema:
- Kvasac nakidajte na komadiće, dodajte šećer i prelijte s 2-3 žlice tople vode i pustite da odstoji 10 minuta.
- Pomiješajte brašno, sol, kvasac, maslinovo ulje te dodajući toplu vodu zamijesite mekano tijesto.
- Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da mu se volumen udvostruči (cca 30 min). Tijesto razvaljajte na više manjih komada i pecite ga 10 minuta u već ugrijanoj pećnici na 250°C.
- Tijesto obilno premažite maslinovim uljem.
- Kada su focaccie gotove na njih posložite sastojke i poslužite toplo.