Paprika – kraljica domaćih delicija

Utorak 29 Rujan

Paprika – kraljica domaćih delicija

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narančaste, crvene, ljubičaste ili smeđe. Ono zašto je omiljena je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin.

Donesena iz Novoga svijeta kao egzotična ukrasna biljka, u dva je stoljeća polako osvojila stari kontinent. Isprva kao jeftinija zamjena za papar, a potom kao najrasprostranjenija biljka iz obitelji pomoćnica koja se osobito dobro uklopila u kuhinje Azije. Priča o paprici osobito je povezana s Mađarskom i Španjolskoj, čijim vrtlarima zahvaljujemo kultiviranje mnogih ljutih i slatkih vrsta. Početak pohoda u kojem je paprika pokorila sve kontinente obično se smješta u vrijeme napoleonskih ratova, kada se sreća okrenula u korist začinske paprike i mađarskih proizvođača što su u to doba harali Europom.

Paprika je povrće bogato brojnim hranjivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamini C, A i E kao i provitaminom betakarotenom koji su našem tijelu neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Prije svega zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta. Kao boga izvor vitamina A i C, paprika pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i kod liječenja bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte…Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo masnoća i kalorija.

Paprika se koristi u mnogim zemljama svijeta kao dodatak salatama, varivima, umacima, pirjanim jelima i drugim delicijama. Možete je puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirovu. Mljevena, sušena paprika zacijelo je već jedan od osnovnih začina u vašoj kuhinji. Paprike su, bez puno truda, odlična baza brojnih ljetnih jela. Standardno su fine svježe u ljetnim salatama, u društvu rajčice i luka, te kao osvježavajući dodatak svakog sendviča. Uz malo kreativnosti i različitih nadjeva, pretvorite ih u zvijezde ljetnih druženja.

Recept:

FOCACCIA S PAPRIKOM I FETOM

Sastojci:

  • Za tijesto:
  • 20 g svježeg kvasca
  • 3 dl vode
  • 1 mala žlica šećera
  • sol
  • 3 žlica maslinovog ulja
  • 330 g pšeničnog brašna
  • Za nadjev:
  • zelene masline
  • paprika žuta
  • crvena paprika
  • cherry rajčica
  • vezica bosiljka
  • feta sir 

Priprema:

  1. Kvasac nakidajte na komadiće, dodajte šećer i prelijte s 2-3 žlice tople vode i pustite da odstoji 10 minuta.
  2. Pomiješajte brašno, sol, kvasac, maslinovo ulje te dodajući toplu vodu zamijesite mekano tijesto.
  3. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da mu se volumen udvostruči (cca 30 min). Tijesto razvaljajte na više manjih komada i pecite ga 10 minuta u već ugrijanoj pećnici na 250°C.
  4. Tijesto obilno premažite maslinovim uljem.
  5. Kada su focaccie gotove na njih posložite sastojke i poslužite toplo.