Marelica - nezaobilazno voće ljetnih slastica

Srijeda 1 Srpanj

Marelica - nezaobilazno voće ljetnih slastica

Ljeto je vrijeme kada mnogi uživaju u slatkim marelicama. Ova biljka, koja uz šljive, bademe, breskve, višnje i trešnje, pripada rodu Prunus, potječe iz predjela Srednje Azije i sjeveroistočne Kine, prema granici s Rusijom. Središte nastanka i prirodno područje ove vrste teško je definirati, tijekom ranog pripitomljavanja (3 stoljeća pr. Kr.) Marelica, iako to njeno botaničko ime sugerira, ne potječe iz Armenije. U Armeniju su kajsije stigle poslije 3000 godina, šireći se duž Puta svile. Odatle su je Rimljani, oko 70. godine prije nove ere, proširili po cijeloj Europi.

O marelici kruže mnoga narodna vjerovanja. Primjerice, u staroj Grčkoj su za marelicu mislili da je "zlatno jaje sunca", dok su u srednjem vijeku vjerovali da marelica uzrokuje groznicu. Kinezi danas koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti,a  miris cvijeta marelice služi im i za pravljenje parfema.

Danas, divlje (nepripitomljene) jedinke marelice rastu u vrlo malim grupama u Kini, Kazahstanu, Kirgistanu i Uzbekistanu. Tijekom male brojnosti ovih populacija, vrsta Prunus armeniaca smatra se ugroženom. Uzgojene sorte marelica su pak raširene širom planeta. Najbolje uspijeva u područjima s blagom, mediteranskom klimom, tijekom čega se u takvim područjima intenzivno komercijalno uzgaja.

Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Od vitamina i minerala u marelicama nalazimo vitamin A i C te kalij, kalcij i mangan.Uz to, marelice sadrže i niz fitokemikalija, poput provitamina A, beta karotena i polifenola, uključujući katehine i klorogeničnu kiselinu.

Bez obzira jede li ih se svježe ili sušene, marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana. Uz činjenicu što su bogate vitaminom A topivim u mastima, ovo voće se lako u tijelu probavlja te se nutrijenti koje u njemu nalazimo brzo apsorbiraju. Visok udio vlakana, osim probavi, doprinosi i smanjenju lošeg kolesterola u organizmu, što znači da je smanjen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Marelica je i u kuhinji ima vrlo široku primjenu. Plodovi marelice imaju košticu u kojoj se nalazi jezgra slična bademovoj, koja je slatkog ili gorkog okusa. Ta jezgra se u kuhinji može upotrebljavati umjesto badema, kao i za proizvodnju rakije i ulja. Marelice sazrijevaju u rano ljeto, prije drugog ljetnog voća, i zato su u mnogim krajevima veoma dragocjene.

Narezane svježe ili konzervirane marelice mogu biti izvrstan početak dana, u kombinaciji s drugim svježim voćem kao voćna salata, sa žitnim pahuljicama ili umiješane u tijesto za palačinke. I razne povrtne salate mogu se obogatiti svježim marelicama. Sa zelenom salatom ili avokadom i salatnim preljevom na bazi jogurta može biti izvrstan mali ljetni obrok ili prilog uz piletinu ili ribu.

 

S obzirom da ne sadrže previše soka i zadržavaju svoju strukturu, marelice su izvrsne kuhane i pečene. Poširane u šećernom sirupu s dodatkom desertnog vina mogu se poslužiti s tučenim vrhnjem, jogurtom ili sladoledom od vanilije ili čokolade.

 

HRSKAVA PITA OD MARELICA I SIRA

 

Za prhki biskvit potrebno je:

  • 2 žlice maslaca
  • 55 g smeđeg šećera
  • 260 g glatkog brašna

 

Za nadjev potrebno je:

  • 4 marelice
  • 4 žlice džema od marelica
  • 400 g krem sira
  • 50 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica šećera

Za mrvičasto tijesto potrebno je:

  • 1 žlica maslaca
  • 130 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 50 g šećera
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica mljeveni cimet
  • Prstohvat soli

 

Postupak pripreme:

  1. Ugrijte pećnicu na 180°c.
  2. Obložite lim za pečenje masnim papirom.
  3. U blenderu pomiješajte maslac, šećer i sol pa dodajte brašno.
  4. Utisnite tijesto u lim i pecite 20 minuta.
  5. Žlicom otopljenog maslaca premažite biskvit.
  6. Umutite kremasti sir i kiselo vrhnje pa dodajte šećer i žlicu brašna.
  7. Dodajte jaja i vaniliju te miksajte dok se sve ne sjedini.
  8. Prelijte smjesu preko podloge.
  9. Na kremu od sira dodajte marelice i džem.
  10. Napravite mrvice za posipanje.
  11. Pomiješajte brašno, šećere, đumbir, cimet i sol pa prelijte otopljenim maslacem.
  12. Mijesite rukama dok ne dobijete mrvičasto tijesto i pospite preko kremastog nadjeva.
  13. Pecite 30 minuta na 180°c.