Madarina

Četvrtak 12 Prosinac

Madarina

Mandarina ili mandarinka (lat. Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour) je trajnozelena biljka koja naraste oko 2 do 3 m visine. Pripada porodici Rutvica (Reticulata), a rodu Citrusa. Biljka potječe iz Kine, a njen naziv od vladara Mandarina, koji su to voće darivali u znak poštovanja. U mediteranskom dijelu Europe mandarina se počela uzgajati polovicom 19. stoljeća, a na našem obalnom području početkom 20. stoljeća. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je posebno osjetljiva na niske temperature. U Hrvatskoj se uzgaja u dolini rijeke Neretve. Osim mikroklime i položaja koji omogućuju njen rast, izvanredna rodnost pripisuje se aluvijalnom području na kojem su podignuti nasadi vrlo kvalitetnih japanski Unshiu sorti. Mandarina pripada grupi zimskog (sezonskog) voća. Kao takva, vrlo je cijenjena zbog svojih hranjivih sastojaka i antioksidacijskih svojstava. Udio vitamina C u 100 grama sviježeg mesnatog dijela mandarine iznosi 26,7 mg. Tolika količina može zadovoljiti 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C ili askorbinska kiselina djeluje kao donator vodika te kao reducens sudjeluje u brojnim biološkim procesima. Kao antioksidans sprječava prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, a oni su uzrok oštećenja bjelančevina i DNK. Između ostalog, jača imunitet, sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina i važan je za sintezu masnih kiselina.


Posljednih godina, mandarina je postala važan sastojak u izradi kozmetičkih preparata i eteričnog ulja. Eterično ulje mandarine dobiva se hladnim prešanjem sirove kore ovog voća. Ulje slatkastog mirisa koristi se ne samo za osvježavanje prostora, nego i pomaže kod cijelog niza tegoba: smiruje napetost i tjeskobu, poboljšava rad jetre, primjenom na kožu suzbija razvoj akni, olakšava simptome reume i artritisa.

 

Mandarina je voće jakog i slatkastog mirisa te je njena primjena u kulinarstvu nezaobilazna. Može ih se zgnječiti i istisnuti sok, dodati u salate, kombinirati s povrćem i naravno, s desertima. Osobito se dobro nadopunjuje sa slatkim i kiselim umacima. Za ljubitelje dobrih marmelada od agruma – ova od mandarina zaista je vrhunac voćnih pripravaka. Koristimo je za mazanja na kruh sa maslacem, na mekane pain brioche uz poslijepodnevni čaj, za palačinke, a posebno je dobra u buhtlama ili krafnama. Za crostate – ili pite koje predstavljaju desert na brzinu, upravo ova marmelada od mandarina učini ih posebnima.
Čuva ih se na tamnom, hladnom mjestu, a najbolje u hladnjaku, što im može produžiti rok trajanja i do dva tjedna. Pri kupovini mandarina treba birati zdrave plodove, svijetlo narančaste kore, koji će u ruci biti teški i puni.