Lubenica – kraljica ljetnog voća

Utorak 29 Rujan

Lubenica – kraljica ljetnog voća

Dolaskom ljeta, dolazi nam i novo slasno voće. Definitivno jedno od omiljenih je i lubenica koja gasi žeđ u vrućim ljetnim danima. Većinu njezina sastava čini voda i to oko 90 posto. Uzgaja se pretežno u toplim krajevima zbog slatkog, sočnog i jestivog ploda. Najpoznatija zabluda o lubenici jest to da je ona jedno od rijetkog povrća koje se  smatra voćem. Iako je porijeklom iz Afrike, danas se u velikoj mjeri uzgaja u Rusiji, u Volga regiji u Uralima. Osim Rusije, najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Europi su Grčka, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

S obirom kako je lubenica poznata po svojoj sočnosti i slatkoći, ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Ljekovite su i sjemenke te je čaj od njih po tradicionalnoj kineskoj medicini izvrsno sredstvo za blaže i kronične infekcije mokraćnog mjehura. Lubenica je bogata svakakvim dobrim sastojcima koji pozitivno utječu na vaš organizam.Ovo povrće sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Lubenica sadrži i aminokiselinu citrulin koja se pretvara u arginin. To je pak spoj potreban za proizvodnju dušikovog oksida koji je vrlo važan za normalan rad srca. Brojna istraživanja ukazuju da lubenica smanjuje nivo kolesterola u krvi te sprječava nastanak ateroskleroze.

Lubenica je jedna od onih namirnica koja daje svježinu svakom jelu s kojim se kombinira, a ono što je najvažnije - jeftina je i lako dostupna. Ona će svakom jelu dati svježinu i sočnost, njen okus nije napadan, prejak te se dobro slaže s mnogim povrćem i voćem, a odlično ide s raznim lisnatim salatama uz dodatak sira, luka, sa ili bez piletine. Od ljetnih salata, sirupa pa sve do ukusnih ražnjića, lubenicu s razlogom zovu kraljicom ljetnog voća.

 

 

Recept:

SALATA OD LUBENICE S FETA SIROM I RUKOLOM

Sastojci:

  • pola manje lubenice
  • limunov sok
  • 100 g feta sira
  • listići svježe mente
  • rukola

Priprema:

  1. Rashlađenoj lubenici izvadite koštice, narežite je na kockice i stavite u dublju posudu.
  2. Narezanu lubenicu pokapajte limunovim sokom, a potom je pospite komadićima feta sira, svježe metvice i rukole.
  3. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku, ali ne predugo.