Kukuruz – pravi vjesnik jeseni

Utorak 29 Rujan

Kukuruz – pravi vjesnik jeseni

Iako u kukuruzu možemo uživati kroz cijelu godinu, onaj koji je ubran i kojega jedemo u kasno ljeto najbolje prija našem nepcu i sadrži najviše hranjivih tvari. Kukuruz je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice trava. Poznat je po karakterističnom plodu i nitastim cvjetovima koji se zovu kukuruzna svila. Domovina kukuruza je Amerika. U Europi je stigao Columbovom zaslugom a u Hrvatsku je unesen sredinom 16 st. Prvi tipovi su pripadali karipskim tvrduncima, koji se tokom stoljeća u potpunosti adaptirao u našim krajevima i omogućio daljnjim križanjima razvoj današnjih sorti kukuruza. Tridesetih godina 20 st. kod nas kukuruz postaje najznačajnija ratarska kultura. Danas kukuruz nalazimo diljem svijeta, u predjelima od nizina pa sve do 3000 m nadmorske visine. Ipak najznačajniji pojas uzgoja u svijetu je i dalje kukuruzni pojas Amerike u SAD-u sa središtem Illinoisu i Iowi. U Europi je to dunavski bazen i dolina rijeke Po.

Kukuruz se danas koristi za mnogo toga – od namirnice u kuhinji do lijekova. Klipovi kukuruza najčešće se koriste za pripremu raznih recepata. Kukuruzna svila može se sušiti u hladu i na prozračnom mjestu te se koristi kod bolesti mokraćnih kanala i upala mokraćnog mjehura. Od zrna kukuruza dobiva se i kukuruzni škrob koji svoju primjenu najčešće pronalazi u farmaceutskoj industriji za izradu tableta te za dobivanje glukoze. Može se koristiti i kao sastojak u prirodnoj kozmetici kao podloga za izradu pudera za kožu. Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola, folnom kiselinom što čuva krvožilni sustav, vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju

Danas je kukuruz vrlo rasprostranjena namirnica. Jedemo ga kao povrće ili samljevenog u brašno od kojeg se radi kukuruzni kruh, ali i palenta. To jelo što nastaje kuhanjem kukuruznog brašna u vodi, sastavni je dio starih mediteranskih i kontinentalnih jelovnika. U širokoj paleti proizvoda od kukuruza nalazi se i kukuruzno ulje koje se dobiva od kukuruznih klica. Ono sadrži veliki broj višestruko nezasićenih masnih kiselina i umjerenu količinu vitamina E. Po svojim prehrambenim svojstvima slično je sojinom ulju, i često se koristi kao začin salatama. Bilo kako bilo, kukuruz je jedna od omiljenih namirnica koja se uvijek rado viđa na stolu.

 

Recept:

PLJESKAVICE OD KUKURUZA I TIKVICA

Sastojci:

  • 2 naribane tikvice
  • 2 šalice kukuruza
  • 4 jaja
  • 1/2 šalice brašna od badema
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Tikvice lagano posušite papirnatim ručnikom. U zdjelu stavite sve sastojke i dobro promiješajte.
  2. Zagrijte ulje u dubokoj tavi. Rukama oblikujte pljeskavice i pecite ih sa svake strane 3 do 4 minute.