Klinčić

Ponedjeljak 13 Siječanj

Klinčić

Klinčić su zapravo osušeni cvjetni pupovi drveta karanfilovca porodice Myrtaceae koji se uzgaja u tropskim zemljama i koriste kao začin. Domovina karanfilovca su Molučki otoci, a kako uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi, danas se uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Sri Lanci, u Maleziji i Granadi.

Drvo karanfilovca je 10 - 14 m visoko, usko i zimzeleno. Pupoljci su 1 - 1,5 cm dugački, četverouglastog oblika i na vrhu zatvoreni. Neotvoreni pupoljci beru se neposredno prije cvata, tj. čim pupovi postanu svijetlocrveni. Skidaju se s drveta pomoću bijele pamučne tkanine koja se koristi za žetvu. Potom se nekoliko dana suše na zemlji dok ne poprime karakterističnu smeđu boju. 

Tijekom 17. i 18. stoljeća Nizozemci su namjerno iskrčili mnogobrojna stabla karanfilovca kako bi stvorili monopol i povećali cijenu toga začina.

Klinčići imaju iznimna medicinska svojstva, zahvaljujući značajnim količinama tradicionalnih nutrijenata, ali i raznih flavonoida među kojima se ističe eugenol, kemferol i ramnetin. Od klinčića se u ljekovite svrhe najčešće pripravljaju paste ili ulja.

Može se kupiti u prahu ili kao cijeli posušeni pupoljak. Posjeduje antimikrobna, antiseptička, antivirusna i energizirajuća svojstva. Često se upotrebljava u pripravcima za higijenu usne šupljine. Otkriveno je da doprinosi ublažavanju zubobolja, pomaže kod upale desni i pojave afti. Ispiranje usta s razrijeđenim uljem ili žvakanjem pupova klinčića ublažava se grlobolja, osim toga zahvaljujući aromatičnim spojevima dodaju se u vodice za ispiranje usta i pomažu kod ublažavanja lošeg zadaha iz usta.

Zbog svojih antiseptičnih svojstava ulje klinčića koristi se za ubrzavanje zacjeljivanja rana, liječenje porezotina, akni, gljivičnih upala i slično, savjetujemo opreznu primjenu u osoba s osjetljivom kožom.

Hlapive komponente iz klinčića stimuliraju rad mozga, uklanjaju mentalnu iscrpljenost i umor, pomažu kod gubitka memorije, depresije i nervoze. Ulje klinčića pomiješano sa soli i primijenjeno na čelo daje osvježavajući dojam i pomaže kod ublažavanja glavobolje. Može se koristiti za pročišćavanje dišnih putova kod bronhitisa, astme ili začepljenih sinusa.

Mješavina ulja od sezama i klinčića pomaže kod ublažavanja bolova koji se javljaju kod upale uha. Klinčić učinkovito pomaže i kod rješavanja problema s lošom probavom, štucavicom, simptomima bolesti putovanja i nadutosti. Smanjuje mučnine koje se javljaju u trudnoći.

Koristan je i dijabetičarima jer pomaže u reguliranju razine šećera u krvi. Klinčić potiče imunološki sustav, zahvaljujući antivirusnim svojstvima pomaže u razvoju otpornosti organizma. Ulje klinčića primijenjeno na površinu kože nudi prirodnu zaštitu od komaraca tijekom 4-5 sati.

Klinčić se često koristi u kozmetičkim preparatima kao što su kreme i losioni, zatim sapunima i parfemima, ulje se koristi za masažu kod rješavanja boli i za opuštanje mišića.

Klinčić se konzumira više od 2000 godina. Ima slatki, topli i aromatičan okus koji podsjeća na tropsku klimu iz koje potiče. Kadgod je moguće koristite cijeli klinčić zbog zagarantirane veće svježine. Kada klinčić stisnete među noktima trebaju se pojaviti eterična ulja. Da biste provjerili kakve su kvalitete možete ih staviti u čašu vode, oni koji plutaju okomito su dobre kvalitete, a oni koji su pali na dno ili plutaju vodoravno izgubili su svoja eterična ulja i nema ih svrhe upotrebljavati.

Klinčić u prahu se koristi kod bogato začinjenih kolača, keksa, nabujaka i pudinga. Prilikom upotrebe klinčića treba voditi računa da intenzivan okus ne prevlada začinjenim jelom pa je najbolje koristiti mlinac s klinčićima i postepeno dozirati.
Kod temeljaca koji se koriste kao osnova za juhe i umake koristi se cijeli, a kod pripreme kolača mljeveni i to najčešće u kombinaciji s cimetom.

Obično se koristi u juhama, umacima, temeljcu za kuhanu ribu, mesnim i slatkim jelima.

Neizostavan je začin kruha s đumbirom, daje slatku aromatičnu notu piti s bundevom te fino pristaje juhama od graška i graha, a zapečenom grahu s čilijem, snažan, aromatičan okus klinčića i lagana oporost daju mu punoću okusa.

Klinčić se koristi za postizanje ravnoteže okusa marinada i temeljaca za pripremu riba, peradi, divljači i ostalih mesa. Ima svoje mjesto u klasičnim i svečanim jelima pa i kod ukrašavanja i pripreme pečene šunke.

U očišćenu glavicu luka utisnite nekoliko klinčića pa je dodajte riži prilikom pirjanja te kod pečenja peradi i drugih mesa.

Dalmatinska pašticada je jelo u koje se od davnina stavlja klinčić, koji su pomorci kao začin donosili iz daleka svijeta.

Klinčić i jabuke imaju određenu povezanost okusa, pa je tako neizostavan začin umaka od jabuka, torte i pite od jabuka te pudinga s jabukama. Klinčić u prahu koristi se kod bogato začinjenih kolača, keksa, nabujaka i pudinga u cijelom svijetu.

Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, pa ga tako ima u kineskih pet začina u prahu, indijskom i orijentalnom curry prahu, europskom začinu za kiseljenje povrća, neizostavni je začin za kuhano vino te aromatični sastojak mješavine začina za pečenja.