Jagode - omiljena zvijezda proljetnih slastica

Petak 8 Svibanj

Jagode - omiljena zvijezda proljetnih slastica

Sama pomisao na jedno od najpopularnijeg voća na svijetu, mnogima izaziva slasne zazubice. Bilo da se radi o voćnoj salti, slasnom kolaču ili sladoledu, jagode su omiljen izbor kada nam je potrebno osvježenje. Ono po čemu su karakteristične jest njihov srcoliki oblik i intenzivna crvena boja koja uvijek poziva na još. Jagode su zapravo plodovi svoje sjemenke s vanjske strane, a jedan plod u prosjeku ima 200 sjemenki. Ovo voće pripada obitelji ruža (Rosaceae) od kojih se mnoge nalaze u sjevernom umjerenom pojasu, a danas je poznat velik broj sorti ovog slasnog voća koje se međusobno razlikuje po veličini, boji i aromi.

Njihova povijest seže još u rimska vremena kada su po prvi puta spomenute u drevnoj rimskoj književnosti zbog svojih ljekovitih djelovanja poput liječenja probabvnih tegobi, izbjeljivanja zubi te iritacije kože. No, jagoda je poznata i u ostalim književnostima poput talijanske, flamanske i njemačke a sve zbog korištenja za liječenje depresivnih bolesti. U povijesti su se jagode smatrale plemičkim voćem i bile su luksuz koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji. Danas su jagode raširene po cijelom svijetu, a uzgajaju se vrlo često i u Hrvatskoj. Na našim predjelima, poznate su kao prvo proljetno voće koje dolazi sredinom svibnja. Jagode su postale dostupne svima, a sve zbog svojih dobrobiti koje čine za ljudski organizam.

Kao odličan izvor vitamina, jagode sadrže visoku količinu vitamina C, ali i vlakana te folne kiseline, kalija i mangana. Njihova vlakna i fruktoza koju sadrže mogu pomoći u reguliranju šećera u krvi.

U kuhiji, jagode su gotovo omiljen izbor u proljetno i ljetno doba jer se mogu pripremati na više načina. Idealne su za pripremu sočnih i osvježavajućih voćnih salata, kao i za pripremu torti, kolača, likera, sladoleda i džemova. Čak i kada se koriste za ove slasne delicije, one se minimalno obrađuju. Odlično se slažu s čokoladom i šlagom. No, osim za slatke desertne, jagode se zbog svog kiselkastog okusa koristi i za pripremu raznih slanih jela poput poznatog rižota s jagodama. Odlično se slažu i s balzamičnim octom zbog čega su idealan izbor raznih salata uz dodatak kozjeg sira ili parmezana. U kojoj god se kombinaciji nalazile, jagode su uvijek rado viđene na stolu, u kojoj god kombinaciji!