Jabuka

Četvrtak 12 Prosinac

Jabuka

Zrele mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima. Stablo jabuke potječe iz istočne Europe i jugozapadne Azije, odakle se proširilo po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno više od 7 000 vrsta.

Pisanje o jabukama zabilježeno je u jednim od najstarijih zapisa današnjice. Također poznate su i poslovice iz rimskog perioda gdje se govorilo da se dan započinje jajetom, a završava upravo jabukom. Tijekom povijesti mnogi carevi i kraljevi konzumirali su je jer su pretpostavljali da će im ova namirnica pružiti vječnu mladost. Jabuka oduvijek simbolizira neke bitne trenutke u životu i zajedništvu. Ne čudi njezina prisutnost u društvenim odnosima čovjeka kao i brojnoj literaturi; mladić je svoju izabranicu srca prosio upravo darujući joj predivnu jabuku. Jabuka je simbol njegove ljubavi i vjere u tu ljubav. Djeci su, primjerice, prvi crteži inspirirani upravo raskošnim stablom jabuke. Uopće, jabuka je kroz čitavu povijest neiscrpan motiv različitih umjetnika.

Stara izreka “Jedna jabuka dnevno drži nas podalje od liječnika” nije tek dio folklora. Prema novijim istraživanjima, jabuka je izrazito zdrava namirnica koja sadrži vrijedne tvari – prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu.
Jedna jabuka srednje veličine osigurava 3 grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu.

Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, intenzivno se istražuju. Ovim molekulama pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca. Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C koji također nalazimo u jabukama.

Stablo jabuke može preći preko deset metara visine, a karakterizira ga razgranata krošnja. Ono što je važno reći je da u svibnju cvatu cvjetovi, dok plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada. Kod odabira sorti jabuka za uzgoj u sklopu okućnice, treba znati da jedno stablo i jedna sorta ne mogu davati urod ukoliko nema druge sorte koja će je oprašivati. Stoga je potrebno posaditi najmanje dvije sorte koje se međusobno oploditi.

Ova superhranjiva, a niskokalorična i osvježavajuća namirnica idealan je međuobrok i dodatak salatama, od onih slatkih (npr. s orasima, grožđicama i medom) do pikantnih sa sirevima, mesom i povrćem. Osušenom korom i kriškama jabuke mogu se oplemeniti čajevi.

Jabuka se u kulinarstvu koristi na najraznovrsnije načine, od tradicionalne prerade u pekmez, kompot, sok i jabučni ocat, do “trikova“ za finije jelo - primjerice, pečemo li meso zajedno s narezanim polovinama ili komadićima jabuke, bit će ukusnije, sočnije i lakše probavljivo.