Đumbir

Ponedjeljak 13 Siječanj

Đumbir

Đumbir (lat. Zingiber officinale) biljka je čiji se podzemni gomolj koristi kao začin. To je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom iz kojeg izbijaju lisnate stabljike visoke do 1,5 m i nalik su stabljikama bambusa. Može se koristiti svjež, osušen, u prahu ili kao ulje, ekstrakt ili sok. Odličan je kao začin, zato se u tu namjenu koristi stoljećima, ali njegova je izuzetna ljekovitost ono što ga ističe među mnogim drugim biljkama. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, no njegova svojstva ublažavaju i liječe mnoge bolesti i stanja.

Đumbir se spominje u Konfucijevim spisima još 500-ih godina pr. Kr. te u kineskim i indijskim medicinskim tekstovima napisanim prije 2000 godina

Ta egzotična biljka izvorno dolazi iz sunčanih dijelova južne Azije i uvelike se uzgaja u tropskim i suptropskim zemljama poput Indije, Malezije, Kine, Jamajke i Nigerije. Njezina su nevjerojatna terapeutska svojstva dobro poznata već tisućama godina.

Danas se u fitofarmaciji đumbirov korijen koristi za izradu tinktura. Đumbir ima vrlo aromatičan miris i okus, ali je ljut te peče u grlu. U ljekovite se svrhe koristi podanak koji sadrži od dva do tri posto esencijalnog ulja vrlo različitog sastava (identificirano je više od 150 sastavnica). U većini ulja prevladavaju seskviterpeni (zingiberen, kamfen). U korijenu đumbira ima i organskih kiselina, sluzi i do 50 posto šećera te smolastih tvari. Korijen sadrži i velik broj minerala, a najznačajniji su kalij, bakar i magnezij. Od vitamina sadrži vitamin C te vitamine B skupine.

Prema novijim istraživanjima ima antimikrobno, antiviralno, antitrombocitno i kardiotonično (djeluje povoljno na srce) djelovanje. Dokazan je i povoljan učinak đumbira na liječenje dismenoreje (bolnih mjesečnica), pri čemu se njegovo djelovanje uspoređuje s djelovanjem ibuprofena. Nedovoljno je znanstvenih dokaza, ali se primjenjuje protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelovježbom, pri gubitku apetita, prehladi, gripi i migreni.

Čaj od đumbira pomaže ublažiti jutarnje trudničke mučnine, ali je potreban oprez: ograničenje unosa je 1 g dnevno Tijekom ispitivanja nije prijavljena nijedna nuspojava. 

Za izradu osvježavajućeg čaja  potreban je svježe nariban korijen đumbira, koji treba  preliti vrućom vodom i pustiti da odstoji 10-ak minuta. Čaj ne treba cijediti jer korijen ostaje na dnu. Uz dodatak med, a ovaj  topli napitak postaje još ljekovitiji. Početkom 19. stoljeća u Engleskoj je zabilježena prva proizvodnja đumbirova piva (engl. ginger ale). No, suprotno nazivu, radi se o bezalkoholnom piću. Dobiva se od đumbira, limuna i šećera djelovanjem kvasca koji fermentira šećer stvarajući plin koji daje željeni osvježavajući doživljaj. Brojni svjetski chefovi,  đumbir koriste i kao odličan začin juhama i jelima od mesa.