Dalmacija i otoci – Najveće blago Jadrana

Petak 8 Svibanj

Dalmacija i otoci – Najveće blago Jadrana

Dalmacija i pripadajući joj otoci, smatraju se jednim od najljepših dijelova Republike Hrvatske. Dalmacija zauzima najveći dio istočnojadranskog primorja, a uz primorski pojas i submediteransko zaleđe geografski joj pripadaju i svi istočnojadranski otoci. Hrvatsku ne zovu bez razloga „zemljom tisuću otoka“, a prirodne ljepote koje ih krase poznate su diljem cijelog svijeta. Osim prirode, Dalmacija i otoci prepuni su bogate povijesti, kulture i tradicije koje se mogu vidjeti i u svakodnevnom životu stanovnika. Za Dalmaciju je karakteristična krševita obala, s mnogobrojnim uvalama i kanalima. Osim toga, klima u Dalmaciji je i više nego ugodna s mediteranskom florom i vegetacijom. Za ovo podneblje, karakteristične su vinova loza, masline, smokve, agrumi i različito začinsko bilje te iz tog razloga ne čudi bogatstvo i različitost dalmatinske kuhinje i recepata.

Zbog mnoštva svježeg ili kuhanog povrća, domaćih sireva te puno ribe i morskih plodova poput školjki, lignji, hobotnica i škampa koji su neizostavni dio dalmatinskih recepata, dalmatinska kuhinja smatrana je jednom od najzdravijih te se uklapa u svaki životni stil. No, osim ribe dalmatinska kuhinja obiluje i „jačim“ jelima poput prepoznatljive pašticade ili mesa s roštilja.

Blago Jadrana – plava i bijela riba, neizostavan su dio dalmatisnke kuhinje. Zubatac, brancin, lovrata, skuša i srdela osnovni su izvor proteina, a različiti načini njihove pripreme kreiraju fantastične delicije poput različitih juha, brodeta, rižota i gradela ili pak marinada i usoljavanja. Meso je također velik dio dalmatinske kuhinje, posebice dimljeni svinjski pršut sušen na buri. Osim toga, na tradicionalnom dalmatinskom stolu uvijek se može pronaći janjetina i ovčetina. No, dalmatinska kuhinja nije potpuna bez povrća koje upotpunjuje svako jelo - blitve i krumpira pa sve do artičoka i zelja. Uz to, tjestenina je obvezna u svakodnevnoj kuhinji u obliku njoki, špageta i manistre.

Iako Dalmacija i otoci obiluju različitim začinskim biljem, sa začinima se ne pretjeruje. Izuzetak su jedino kvalitetno maslinovo ulje te samonikle trave koje krase mjesta uz obalu. Lovor i ružmarin glavne su zvijezde svakog jela dok se peršin i češnjak najviše koriste uz ribu. Zelene i crne masline te ukiseljene lučice i kapare također su dio svakog obroka.

Slatko u Dalmaciji ima jednostavnu, ali i posebnu priču – ovdje nema kićenih torti i slastica ukrašenih teškim margarinskim kremama. Tradicionalni dalmatinski kolači puni su svježeg ili sušenog voća poput grožđica i suhih smokava, a umjesto sladila i šećera koristi se prirodni med, a glatke strukture i glazure obogaćene su hrskavim komadićima badema i oraha. Neki od najpoznatijih slastica u Dalmaciju su: fritule, rafioli, rožata i smokvenjak.

Kao što je već i prije spomenuto, dalmatinska kuhinja obiluje brojnim receptima i načinima pripreme jela te se svaki od njih razlikuje od mjesta do mjesta. Lokalni recepti dio su tradicije koja se prenosi s koljena na koljeno i neizostavan je dio dalmatinske kulinarske priče. Takvom raznolikošću posebno se mogu pohvaliti otočani koji su eksperti u kreiranju jedinstvenih recepata. Tako se Bračani najviše ponose svojim specijalitetom – Vitalcem. Riječ je o kobasici od janječih iznutrica pečenoj na gradelama ili ražnju. Uz njih, svoj specijalitet imaju i Hvarani a to je kozji sir u maslinovom ulju te slatki paprenjaci. Korčula se ponosi svojim potušenim lignjama na šporko, Komiža i Vis srdelama pečenim na štapu i pogačom sa srdelama, a otok Pag paškim sirom i janjetinom.

No, ukusna hrana nije sve što se može pronaći u dalmatinskoj kuhinji. Vino je neizostavan dio svakog obroka, ali i kod pripreme različitih specijaliteta. Hvarski Plavac odlično paše uz slasno pečenje i ovčji sir koji je karakterističan za to podneblje. U Primoštenu ljubitelji vina mogu popiti vrhunsko crveno vino vinarije Babić koje se uobičajeno pije uz meso i ribu sa žara te pikantne sireve. S otoka Pelješca dolaze neka od najboljih dalmatinskih vina poput Postupa, Dingača te Kneževog i Carskog vina. Suhi crni Merlot prija uz većinu dalmatinskih specijaliteta, a šibenski Prošek odlično ide uz slasne deserte. Uz sve navedeno, bogatstvo i raznolikost dalmatinske kuhinje oduševit će svakog gurmana jer dalmatinska kuhinja ima za svakog ponešto.