Anis

Četvrtak 12 Prosinac

Anis

Svakako jedan od najljepših i dekorativnih začina, zvjezdasti anis potječe iz Južne Kine i Vijetnama, gdje ima dugu povijest upotrebe u medicini i kulinarstvu. U Europi je postao poznat negdje u 17. st., a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao okus sirupima, lijekovima za srce i konzervansima. Kako samo ime kaže, zvjezdasti anis je zvjezdasta mahuna s prosječno osam krakova (mada može imati 5-10 krakova), od kojih svaki sadrži sitnu sjemenku. Mahune zvjezdastog anisa koriste se isključivo osušene, nikad svježe.

 

Zanimljivo je da drvo na kojem raste ovaj zvjezdasti plod ne daje ploda prvih 6 godina, a nakon toga daje plodove i do sto godina. Zvjezdasti anis je iznimno popularan u kineskoj tradicionalnoj medicini, a vjeruje se da je odličan u poticanju rada probavnog sustava. Može ublažiti simptome gripe, poboljšati kvalitetu sna i ublažiti bolove u donjem dijelu leđa. Ima moćna antibakterijska i protugljivična svojstva. U vanjskoj uporabi nerazrijeđeno se ulje anisa upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Zvjezdasti anis također posjeduje estrogenski učinak, dakle izaziva mjesečnicu, olakšava porođaj i potiče izlučivanje majčina mlijeka. Tu se biljku također smatra afrodizijakom, a baš kao i anis, čest je sastojak lijekova protiv kašlja i bronhitisa.

 

Zvjezdasti anis se najčešće upotrebljava u vijetnamskoj i kineskoj kuhinji. Okusom je sličan običnom anisu jer sadrži isto eterično ulje premda nisu srodni. U nekim zemljama zvjezdasti anis koristi se kao zamjena za obični anis pa ga se i dodaje likerima (sambuca, pastis). Ova vrsta začina se dobiva iz ljuskica anisa i ima jaku aromu koja je posebno omiljena i popularna za vrijeme blagdana. Anis ima ljutkasto slatkastu aromu i preporučuje se za obogaćivanje arome raznih tijesta i slastica.

 

Najviše se koristi za pripremu orijentalnih jela, osobito svinjetine, patke i piletine. Dobro ide i uz jela od riba i rakova te jela koja se dugo kuhaju, a u slasticama se koristi za aromatiziranje mliječnih krema. Thinkstock Kuhari u Jugoistočnoj Aziji koriste zvjezdasti anis kako bi jelima (posebno onima od svinjetine i peradi) dali okus sladića. Zvjezdasti anis može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka kineskog začina sastavljenog od pet začina (five-spice powder) ili indijskog Garam masala začina. Začin treba koristiti oprezno jer je dosta intenzivan. Zvjezdasti anis koristi se i u juhama (Vijetnam), indijskim gulašima i curry jelima, a nalazimo ga i u tradicionalnom tajlandskom čaju. Obično se jelima dodaje cijeli pa se nakon kuhanja izvadi iz jela, ali može se koristiti i u mljevenoj formi.