Yes R-ova čokoladna torta

Dodatno je potrebno: sito, lim za pečenje, papir za pečenje, prsten za tortu promjera 20 cm, plastična folija, crvena i zelena vrpca

Priprema:

Čokoladni biskvit

Zagrijte pećnicu na 220 ºC. U tavi rastopite maslac. Pjenasto istucite jaja sa šećerom. Prosijte brašno i kakao u prahu. Špatulom u jaja umiješajte brašno, kakao u prahu i rastopljeni maslac. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i ondje razmažite smjesu debljine oko 1 cm. Pecite oko 5 minuta dok biskvit ne poprimi rumenu boju.

Izrežite komad plastične folije, širine 8 cm i duljine 62 cm. Ovaj komad folije umetnite s unutarnje strane prstena za torte. Narežite biskvit tako da dobijete traku širine 5 centimetara i duljine 62 cm. Položite traku od biskvita u prsten tvoreći rub torte, ispečena strana neka gleda prema unutrašnjosti prstena. Iz biskvita narežite dva kruga s pomoću prstena za torte, pa jedan prsten postavite na dno.

Čokoladne cornflakes kuglice (honeypops)

Rastopite čokoladu, pa u nju umiješajte maslac i honey pops kuglice.

Čokoladni mousse

Zakuhajte mlijeko u loncu. Ondje dodajte žumanjke sa šećerom. Nasjeckajte čokoladu. Pomiješajte malo mlijeka s razmućenim žumanjcima i dobro promiješajte. Ulijte natrag u lonac i miješajte dok ne postignete gustoću jogurta. Skinite lonac sa štednjaka i u smjesu umiješajte čokoladu. Istucite šlag, ali ne prečvrsto. Neka se čokoladna smjesa ohladi, pa u nju spatulom umiješajte šlag. Raspodijelite malo čokoladnog moussea po dnu torte. Zatim po dnu posložite čokoladne kuglice. Rasporedite polovicu preostalog čokoladnog moussea po čokoladnim kuglicama. Na mousse polegnite drugu plošku biskvita, a kalup za torte ispunite preostalim čokoladnim mousseom. Tortu ostavite oko sat vremena u hladnjaku.

Hrskava kora za štrudlu

Zagrijte pećnicu na oko 180 ºC. Stavite vodu sa šećerom da se kuha. Premažite kore za štrudlu šećernom vodom. Od ovih kora formirajte rustikalnekrpicei pecite 25 minuta dok kore ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.

Nadjev okus Maroka

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Ispržite lješnjake oko 12 minuta tako da poprime zlatnosmeđu boju, pa ih ostavite da se ohlade. Suhe smokve i datulje nasjeckajte na sitno. Pomiješajte smokve i datulje s lješnjacima, kandiranom narančinom koricom, medom i začinom ras el hanout.

Preljev

Istucite čvrsti šlag. Nagrabite nekoliko žlica šlaga na tortu. Narežite smokve na komade. Rasporedite smokve, nadjevokus Maroka, hrskave krpice, datulje, metvicu i kandirano voće po torti. Ukrasite crvenom i zelenom vrpcom.

Sastojci

  • Čokoladni biskvit80 g maslaca 6 jaja 190 g šećera 140 g brašna 50 g kakaa u prahuČokoladne cornflakes kuglice50 g bijele čokolade 15 g maslaca 50 g cornflakes kuglice (honeypops)Čokoladni mousse110 ml mlijeka 2 žumanjka 30 g šećera 180 g vrlo tamne čokolade 375 ml vrhnja za šlagHrskava kora za štrudle4 kore za štrudle 50 ml vode 150 g šećeraNadjev okus Maroka80 g lješnjaka 100 g suhih smokava 80 g suhih datulja otkoštenih 1 velika žlica kandirane narančine korice 3 velike žlice meda prstohvat začina ras el hanoutPreljev200 ml vrhnja za šlag 4 svježe smokve 5 suhih datulja pola svežnja metvice nekoliko komada kandiranog voća

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve