Pržene tikvice sa sirom burrata

Sastojci

  • 250 g mladih malih tikvica
  • 1 češanj češnjaka
  • pola vezice peršina
  • 3-4 velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 2 velike žlice maslinova ulja za pečenje
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 4 kriške crnog kruha
  • 2 grančice timijana
  • 200 ml balzamičnog octa
  • 100 g šećera
  • 100 g miješane salate (rukola zelena salata crvena salata salata hrastov list endivija)
  • 3 grančice bosiljka
  • 4 male paprike
  • 2 sira burrata

Priprema

  • 1. Tikvice narežite na ploškice. Ogulite češnjak. Natrgajte i fino nasjeckajte peršin. U zdjelu stavite dvije velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, malo soli, papra i u to istisnite češnjak. Dodajte peršin i promiješajte.
  • 2. Dvije žlice maslinova ulja zagrijte u tavi i na tome popržite tikvice s obje strane, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Tikvice dodajte ostalim sastojcima u zdjelu i promiješajte. Pustite da se ohladi.
  • 3. Nakon toga pripremite sirup od balzamičnog octa. Ocat sa šećerom pustite da zavrije. Kuhajte dok ne nastane sirup, zatim pustite da se ohladi.
  • 4. Za pripremu Krutona narežite kruh na komadiće. Zagrijte dvije velike žlice maslinova ulja u tavi i popržite kruh na srednjoj vatri dok ne postane hrskav. Sastružite listiće timijana s grančice i dodajte ih kruhu. Začinite solju i paprom. Pustite da se ohladi.
  • 5. Nakon toga slijedi priprema salate. Salatu natrgajte i začinite balzamičnim sirupom, ekstradjevičanskim maslinovim uljem, solju i paprom. Natrgajte listiće bosiljka. Ostavite četiri lijepa listića za ukrašavanje. Ostatak natrgajte i dodajte u salatu. U salatu ubacite i krutone. Papričice narežite na trakice i ubacite u salatu.
  • 6. Poslužite salatu, papriku te krutone stavite na hrpicu (možete si pomoći izrezivačem ili kalupom). Oko salate rasporedite tikvice. Burratu prepolovite. Ravnom stranom je položite na tanjur, a na zaobljenoj strani napravite nožem križiće. Položite sir na salatu i otvorite ga poput cvijeta. Na to stavite listić bosiljka. Jelo poprskajte s nekoliko kapi balzamičnog sirupa (ostatak sirupa možete čuvati u boci ili staklenci).

Povezani recepti

Vidi sve