Piletina pohana u mlaćenici
Recept iz: Donna Hay
S osam je godina Donna Hay ušla u kuhinju, zgrabila kuhaču i više se nije osvrtala. Donna je danas vodeća kulinarska urednica i najprodavanija autorica kuharica u Australiji. Njezina hrana, recepti i aranžmani koncentrirani su na uporabu jednostavnih sastojaka, jednostavnu pripremu i lijepu prezentaciju. To je njezin zaštitni znak koji podiže standarde za kuhanje i časopisima diljem svijeta inspirira novu generaciju kuhara.
Donnina karijera kulinarskog pisca i urednika počela je kada je imala devetnaest godina, a s dvadeset pet postaje urednicom kulinarskog magazina Marie Claire. Donna takođe piše veoma popularnu kulinarsku kolumnu u nedjeljnim izdanjima novina News Limited i Herald. Izabrana je za jednog od “sedam veličanstvenih” pisaca o hrani na dodjeli međunarodnih nagrada u siječnju 2007. godine. Njezina vrlo uspješna linija kućanskih aparata trenutačno se prodaje u trgovinama David Jones u Australiji.
Sastojci
- 2 žlice slatke crvene paprike u prahu
- 1 žlica sjemenki koromača
- zgnječenih
- 125 g filea pilećih nadbataka
- 500 ml mlaćenice
- biljno ulje
- za prženje
- 300 g glatkog bijelog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 žličice krupne morske soli
- plus dodatno za posluživanje
- ½ žličica mljevenog crnog papra
Priprema
- 1. Stavite papriku u prahu i sjemenke koromača u veliku zdjelu i izmiješajte. Dodajte piletinu i miješajte dok ne bude prekrivena začinima. Dodajte mlaćenicu, promiješajte da se sve sjedini i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
- 2. Dvije trećine velikog lonca ispunite uljem i grijte na srednje jakom plamenu dok ulje ne dosegne temperaturu od 180 stupnjeva (možete izmjeriti termometrom za prženje).
- 3. Dok se ulje grije, stavite brašno, prašak za pecivo, sol i papar na veliki lim za pečenje i promiješajte.
- 4. Izvadite piletinu iz smjese od mlaćenice, te pustite da se višak smjese ocijedi. Stavite je na lim sa smjesom od brašna i miješajte dok ne bude ravnomjerno prekrivena.
- 5. Pržite piletinu (ne sve odjednom) 5-6 minuta ili dok ne bude hrskava, zlatna i potpuno pečena. Pustite da papirnati ručnik upije višak ulja te ostavite na toplom. Pospite s još soli prije posluživanja. Količine su dovoljne za 4-6 osoba.
- SAVJETI
- Smjesu od brašna možete pomiješati i u velikoj plastičnoj vrećici koju možete zatvoriti na vrhu. Zatvorite je i tresite kako bi se piletina obložila smjesom. Kako bi piletina ostala topla do posluživanja, držite je na limu za pečenje u pećnici na 140 stupnjeva.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju