iStock
Piletina pohana u mlaćenici

S osam je godina Donna Hay ušla u kuhinju, zgrabila kuhaču i više se nije osvrtala. Donna je danas vodeća kulinarska urednica i najprodavanija autorica kuharica u Australiji. Njezina hrana, recepti i aranžmani koncentrirani su na uporabu jednostavnih sastojaka, jednostavnu pripremu i lijepu prezentaciju. To je njezin zaštitni znak koji podiže standarde za kuhanje i časopisima diljem svijeta inspirira novu generaciju kuhara.

Donnina karijera kulinarskog pisca i urednika počela je kada je imala devetnaest godina, a s dvadeset pet postaje urednicom kulinarskog magazina Marie Claire. Donna takođe piše veoma popularnu kulinarsku kolumnu u nedjeljnim izdanjima novina News Limited i Herald. Izabrana je za jednog od “sedam veličanstvenih” pisaca o hrani na dodjeli međunarodnih nagrada u siječnju 2007. godine. Njezina vrlo uspješna linija kućanskih aparata trenutačno se prodaje u trgovinama David Jones u Australiji.

Sastojci

  • 2 žlice slatke crvene paprike u prahu
  • 1 žlica sjemenki koromača
  • zgnječenih
  • 125 g filea pilećih nadbataka
  • 500 ml mlaćenice
  • biljno ulje
  • za prženje
  • 300 g glatkog bijelog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 2 žličice krupne morske soli
  • plus dodatno za posluživanje
  • ½ žličica mljevenog crnog papra

Priprema

  • 1. Stavite papriku u prahu i sjemenke koromača u veliku zdjelu i izmiješajte. Dodajte piletinu i miješajte dok ne bude prekrivena začinima. Dodajte mlaćenicu, promiješajte da se sve sjedini i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  • 2. Dvije trećine velikog lonca ispunite uljem i grijte na srednje jakom plamenu dok ulje ne dosegne temperaturu od 180 stupnjeva (možete izmjeriti termometrom za prženje).
  • 3. Dok se ulje grije, stavite brašno, prašak za pecivo, sol i papar na veliki lim za pečenje i promiješajte.
  • 4. Izvadite piletinu iz smjese od mlaćenice, te pustite da se višak smjese ocijedi. Stavite je na lim sa smjesom od brašna i miješajte dok ne bude ravnomjerno prekrivena.
  • 5. Pržite piletinu (ne sve odjednom) 5-6 minuta ili dok ne bude hrskava, zlatna i potpuno pečena. Pustite da papirnati ručnik upije višak ulja te ostavite na toplom. Pospite s još soli prije posluživanja. Količine su dovoljne za 4-6 osoba.
  • SAVJETI
  • Smjesu od brašna možete pomiješati i u velikoj plastičnoj vrećici koju možete zatvoriti na vrhu. Zatvorite je i tresite kako bi se piletina obložila smjesom. Kako bi piletina ostala topla do posluživanja, držite je na limu za pečenje u pećnici na 140 stupnjeva.

Povezani recepti

Vidi sve