Ekleri s glazurom od javorova sirupa i espressa

Martha Stewart pokazat će vam kako napraviti eklere s glazurom od javorovog sirupa i espressa. 

Sastojci

  • Za 36 eklera:
  • 1 veliko jaje
  • Kuhano tijesto (pate a choux)
  • 2 šalice mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • ½ šalice i 2 žlice šećera
  • 6 žumanjaka
  • 2 žlice brašna (najbolje je rižino brašno jer je najlakše)
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 2 žličice nesoljenog maslaca
  • 2 šalice vrhnja za šlag, lagano umućenog
  • 4 žlice slatkog vrhnja, te dodatno po potrebi
  • 4 žlice instantnog praha za espresso
  • ¼ šalice čistog javorova sirupa
  • 2 šalice šećera u prahu, prosijanog

Priprema

  • 1.Za premaz od jaja pomiješajte u zdjelici jedno jaje i jednu žlicu vode. Ostavite sa strane.
  • 2.Ugrijte pećnicu na 190 °C, a rešetke stavite u gornju i donju trećinu. Prekrijte dva velika lima papirom za pečenje. Ravnalom i olovkom označite crte dužine 9 cm, a između ostavite 4 cm razmaka. Okrenite papir tako da strana na kojoj ste crtali bude okrenuta prema dolje. Napunite vrećicu s nastavkom promjera 1,6 cm kuhanim tijestom. Istisnite smjesu po crtama nacrtanim na papiru za pečenje. Mokrim prstom zagladite površinu eklera kako bi ravnomjerno narasli. Svaki ekler premažite premazom od jaja.
  • 3.Pecite eklere dok ne budu zlatnosmeđi, 25-30 minuta. Prebacite eklere s papirom za pečenje na rešetku kako bi se potpuno ohladili.
  • 4.Kako biste napunili eklere, zabodite drveni ražnjić na oba kraja. (Možete rupu napraviti i malenim nastavkom vrećice za kremu, istim kakvim ćete poslije istiskivati kremu.)
  • 5.Stavite slastičarsku kremu u vrećicu s nastavkom promjera 0,3 cm. Bilo bi najbolje da nastavak bude tanak i dugačak. Gurnite ga u dno svakoga eklera i napunite kremom. (Napomena: ako budete punili s obje strane, sigurno ćete dobiti dobro napunjen ekler.)
  • 6.Umočite vrh svakog eklera u glazuru od javorovog sirupa i espressa i pustite višak da iscuri. Stavite ih na rešetku iznad lima za pečenje, tako da umočena strana bude okrenuta prema gore. Ostavite ih u hladnjaku u jednom sloju sve dok se glazura ne stegne, oko 10 minuta, te potom poslužite.
  • 7. Ostružite sjemenke iz mahune vanilije. U loncu debljeg dna pomiješajte mlijeko, mahunu vanilije i sjemenke vanilije te pola šalice šećera. Kuhajte dok se ne pojave mjehurići uz rub, ali maknite s plamena prije nego što prokuha.
  • 8. Mutite žumanjke s preostalim šećerom dok se smjesa ne zgusne. Dodajte brašno i škrob te nastavite miješati dok se sve ne sjedini.
  • 9. Umiješajte pola vrućeg mlijeka u smjesu žumanjaka. Zatim to ulijte u preostalo vruće mlijeko i brzo zakuhajte. Pritom jako brzo miješajte kako ne bi zagorjelo. Maknite s plamena i procijedite u zdjelu kako bi se ohladilo. Umiješajte maslac. Prekrijte prozirnom folijom po samoj površini kreme, kako biste spriječili nastanak kožice. Prebacite u hladnjak kako bi se potpuno ohladilo. Neposredno prije korištenja silikonskom kuhačom umiješajte lagano umućeno vrhnje za šlag.
  • 10. U zdjelici pomiješajte vrhnje, prah za espresso i javorov sirup. Dodajte šećer u prahu i mutite dok ne bude bez grudica. Razrijedite po potrebi s još vrhnja.

Povezani recepti

Vidi sve